PELAJAR BANTU GELANDANGAN

December 20, 2013,0 Comments

Apa itu ‘gelandangan’? 

Seperti kata Kamus Dewan, ‘gelandangan’ bererti orang yang berkeliaran, bertualang, berjalan-jalan tanpa tujuan Gelandangan berbeza dengan "pengemis" ok .

"Gelandangan" ;orang-orang yang hidup dalam keadaan tidak sesuai dengan norma kehidupan yang layak dalam masyarakat setempat, tak ada tempat tinggal dan pekerjaan .

ok kalau pengemis pula ;adalah orang-orang yang mendapatkan penghasilan dengan meminta-minta di muka umum dengan pelbagai cara dan alasan untuk mengharapkan belas kasihan dari orang lain .


sesi agihan makanan oleh Student Universiti Sains Islam Malaysia .Seriously mereka hebat!


OOOww ok Fine !  Baru tahu apa itu gelandangan pada tahun 2013. 

Wah! hha 

Aduhai teruja ke lawak .its sokay ,i think ini fenomena biasa .kurang bersembang dengan kamus dewan ?agakla ,haha! tapi awak awak semua  pun ada juga yang baru tahu kan?kan? haha *ceit minta supporter,mahu duduk dalam tempurung berteman ,KUNUNnya* hee :P


oK btw ;

Alhamdulillah semalam, dapat jua  turun program ke KL untuk membantu golongan gelandangan .#Excited! ,dah semestinya .pertama dalam hidup !Haip haip ! hee :D


She's Putery Memory .Muka penuh keseronokkan ! serious ! sape tak mo jadik baik sila ke tanjung rambutan .he:D


Di bandar metropolitan KL, golongan ini mudah dilihat. Di sebalik tersergam indah bangunan pencakar langit, lampu-lampu bergemerlapan, masih terdapat golongan gelandangan yang dipinggirkan  . 

Maseh tercari-cari gelandangan di pinggir-pinggir kota Cuba fikir, siapa yang menginginkan cara kehidupan begitu, dengan tidak mempunyai tempat tinggal, tidak memiliki pakaian yang elok, makan pula menanti belas ehsan masyarakat, apatah lagi ingin pegang duit sendiri. Jika fikir dek akal tidak wujud seorang insan pun yang menginginkan corak hidup sebegini. Malah bagi insan yang berfikiran waras sekalipun tidak mungkin sama sekali untuk memilih jalan hidup sebegitu.hmm ! 

Bagi setengah orang, mereka adalah ‘sampah’. tapi bagi saya ,‘sampah’ itulah yang boleh dikitar semula menjadi sesuatu yang bermanfaat.Betul tak?so?itulah ,nak marah nak maki tak berguna ;just wanna sharing

Hati saya tersentuh bila golongan ini dipinggirkan tanpa belas kasihan .


with My coursemate .Mereka sgt Hebat;why i said that?coz they are there .

alhamdulillah ! Everyday i learning something and something
Anyway; pengalaman pertama dalam hidup banyak mengajar erti supaya berusaha lebih serta terapkan konsep bantu membantu dalam diri  .


ok pertama :

1)Berusaha 

kenapa puterymemory?

Bagi saya ,kita sebagai manusia  di bumi tuhan harus  berusaha dalam apa juga bentuk tuhan uji ,seperti golongan gelandangan ,sesetengah manusia ada juga yang hanya ingin mengharapkan belas kasihan semata .
bersyukurlah jika masih diberi tenaga serta kudrat untuk mencari rezeki /pekerjaan ;gunakan sebaik mungkin .itu tuhan nak .iaitu BERUSAHA .aku percaya .dalam apa jua bentuk jika kita berusaha, tuhan pasti tunjuk jalan  .insyaAllah .tanamkan dalam diri .ianya pasti .


2)Bantu 

Sikap yang positif harus ada dalam diri setiap manusia .Jika tiada ia,aku bukanlah aku,kau bukanlah kau yang sempurna .Untuk menyempurnakan diri seharusnya ambil sikap yang baik tanam dalam jiwa ,
Apa guna hidup jika xmenggunakan kelebihan kita untuk menyempurnakan urusan orang lain .

Sedikit pendapat cik puterymemOry ;tiada sangkot dengan makcikpakcik kat luar sana ya ;D
TEPUK DADA TANYA HATI :)


THANKSs For reading ;D
3:13 A.MYou Might Also Like

0 comments: