Festival Makanan Antarabangsa

Festival Makanan Antarabangsa Thailand-Malaysia 2017

October 09, 2017,2 Comments

Assalamualaikum pembaca setia blog Mar! 
Maceh sudi jengukk lagi kat sini hehe
Okeh guys, Jumaat lepas Mar dan BFF Mar sempat kunjungi Festival Makanan Antarabangsa Thailand-Malaysia yang berlangsung dari 28 September sehingga 8Oktober 2017. Sangat bestt sebab Mar ni peminat tegar Makanan lik siyeeee tuhh . Haaa kan dah keluar loghat. hahah . Taktahu kenapa suka gila makanan Thailand! nak cakap ada celup(kacuk) siam takdakk. hahah Mar Mek Kelate asli deh. hhu
Mar sampai after jumaat, nasib baik x ramai lagi waktu tu. Maybe sebab hari kerja kan. Then Mar   taksuka sesaksesak ni nanti nak makan pun taksyiokkk. hehe Masa yang tepat kami sampai yeyy! 
Yes! Memang banyak sangat pilihan citarasa Thai. Antaranya adalah segala jenis kerabu contohnya kerabu maggi (hurmmm favourite Mar!), Kerabu Kaki Ayam(huh favourite Mar juga!), Kerabu Seafood(Eh,favourite jugaklah). Hehe macam macam lagi kerabu yang depa bawa mai, yang pastinya rasa dia tu mengancammm! Pedas + Masam + Sedap!
Ada juga Somtam, Pelbagai jenis somtam, seperti somtam mangga, somtam betik dan lain lain. Pulut mangga pun tak ketinggalan tawww.
Fuhh! Kemahen variasi cucuk cucukkkkk ni. Peminat tegar cucuk cucuk ni mesti heaven gila , hahah tapi Mar tak berapa suka sangat. Makan je, tapi tak fanatik macam korang. Ehh hhe
Waduhhhh nasi diaa buat orang semua terliuqq jaa kan. Tapi Mar lalu je sebab kalau makan nasi nescaya dah tak muat nak makan yang lain hhe. 
Ehemm, Kerabu kaki ayam satu kaaak!!
Ada juga gerai yang menjual pelbagai aneka sambal thai taw. Sambal kering pun ada. Biasalah kalau sambal dari thai ni memang kaw punya. Nak buat masak pun sedappp. Urm!
Hoyey! Kerabu kaki ayam Mar siap! Mar bagi 10/10 kerabu ni sebab sedap gila nak matikkk . hehhe rasa pedas dia kalah ramen korea. Lepas ni kalau nak buat challenge bole buat kerabu kaki ayam yang ni hahha sebab bila makan byk2 macam berasap telinga. hhiks wlpn pedas tahap dewa tapi SEDAP!  Itu yang kita mahuuu hhew Dan Kawan Mar sempat beli telur puyuh, dia takpernah makan camtu. heee tapi Mar dah pernah try laa. Notbad. Bole buat kat rumah nanti taw firaaa :* Nanti bagi Mar siket ahhahaha 
Oppps, Tomyam kun ni macam kureng siket , maybe sbb kuah dia yg agak berlemak macam letak susu camtu then mee kuning dia keras. hhu Takleh nak ranking lah yg ni kan firaa? haha
Then, lepas tu, Mar p carik gerai yang Tomyam sedap! Hehe before beli siap usha usha lagi apa yg dia letak, so rasanya ni tomyam kaww punya . Then benda yang wajib beli adalah Aiskrim Kelapa. Biasalah kalau depa ni buat memang kaw habiss, lemak berkrimm dia tu pergh. hhe
Finally! Paling sedap. Yummy! Aiskrim Kelapa 10/10 . Tomyam Kaw Thai 9/10
Thanks Babe jalan jalan carik pasal sesama! heheh Asal maness sangat senyuman tu fira? ke sebab kau makan asikrim kelapaaaak ituu? hhhhiks 
Syafeera ni BFF Mar, masih single sape berkenan pm tepi. Eh hahah 
Happy Tummy sangat tu :)
KAKIFOODIES | KAKIMAKAN | FOODADDICT | FOODMAR
So lepas ni nak lepak makan kat mana pulak?

Any Foodreview,restaurant review kindly email/Dm Mar taw.

Thanks reading guys!
Much Love
xoxo

You Might Also Like

2 comments:

  1. Hahaha.... Memang sedap kan masakan Thai ni.. LeYa baru je balik dari Thai Fam Trip... Nantikan la cerita di blog LeYa ye..hehe..

    ReplyDelete
  2. New Giveaway lets start! Jom join :)
    https://intansaffyna.blogspot.my/2017/10/giveaway-besar-besaran-by-intan-saffyna.html

    ReplyDelete