Travel

Pakej travel 4hari 3Malam ke Phuket Krabi Hatyai

November 29, 2016,1 Comments

Hey guys, Mar dah balik Travel okay! hhe Ada yang rindu eh? 
Sorry pada yang tunggu update dari blog Mar. Now Mar akan cite kat orang pasal pakej travel yang Mar amik hari tu .

PAKEJ 4HARI 3 MALAM 
Rabu malam Mar & kawan kawan blogger #kbba9 bertolak ke Bukit Kayu Hitam dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) . Memang rushing Mar sorang fly dari Kelantan sebab busy kat sana minggu lepas. Apa apa pun takisah . I love busy day! hhe

 HARI PERTAMA 
Kami terus ke PHUKET, perjalanan kami ke Phuket memang ambil masa yang lama tapi disebabkan van yang sangat selesa so Mar okay je hhe boleh tengok permandangan Thailand sambil rehat dalam van . Bagi Mar perjalanan yang panjang tu best tak macam travel sebelum ni sampai je terus rushing ke sana ke sini. tak sempat nak tarik nafas hhe!
Sampai Bukit Kayu Hitam awal pagi then amik van yang disediakan oleh 
Agent Travel AYDEN AVERROES kat sana . 
Lepas berhenti makan kami terus Check in di RAHA GOLD Hotel . Sampai dah petang . Malam kami round di Phuket dan berhenti makan kat depan Masjid (tinggalan thunami 2014) . Makan sedap weyh kat sana. Tomyam kaw!
Then baru lah kami ke Bangla Road, kat sana round tgk cenderahati je (agak mahal kat phuket ni), usha usha harga tu penting. Then jenjalan malam kat Patong Beach & ke Hard Rock Cafe Phuket .
Hari Kedua kami check out untuk bertolak ke KRABI . wuuu tempat paling best & murah . tasabar!
Pagi tu kami ambil angin kt Patong Beach dulu,jenjalan malam tak nampak sangat permandangan . Pagi memang cantik, kat sana ramai Mat salleh berjemur lah . So tak yahlah nak pelik sangat .HAHA
 Breakfast & terus ke Kilang baju . Okay kat Kilang baju tu bukan main murah &bagus  kualiti kain dia. Tapi Mar tak shopping pun . Kawan kawan semua borong baju kat situ kalau korang nak beli baju utk souvenirs memang sesuai datang kat kilang tu, dia macam kedai baju yang besar .
Dah siap shopping semua, kami ke PHANG NGA untuk Island Hopping , kat sana kami kena naik boat untuk round pulau pulau best . Yang paling best Mar dapat tengok Pulau James Bond , ahaaa Pulau yang cite James Bond tu la korang . antikkk ngat!


Lepas dah round habes, kami berhenti kat Panyee Island untuk lunch . Weyhh kedai makan kat pulau okay hahhaha. Memang makanan dia best .  Then kami bertolak ke KRABI .




HARI KEDUA 
Mar check in di Hotel Phu Panwa  , hotel ni A+ taw, Thanks Ayden Averroes! 
lepas dah siap siap mandi,  kami ke Aonang street Walk . Makanan kat sana lagi murah berbanding Phuket . Kat Aonang Street Walk  macam jenis makanan dan souvenirs ada . huuu best!
Then , balik rehat simpan tenaga untuk snorkeling esok hari ! 
Hoyay !

HARI KETIGA
Macam biasa pagi tu kami breakfast di kedai makan best & murah . Semua traveller singgah kedai tu okay . Nanti Mar tulis kt entri lain okay .
Then sampai kt Mariam Tour untuk snorkeling . Kat sini ramai orang Malaysia datang rupanya . Naik kapal ke Padee Island bhenti kat pulau tuuu wuuuuu raminyaaa oranggg. Ada yang tengah climbing taw kat sana , Mar p tengok permandangan je .


Kat sana dapat tengok CHICKEN ISLAND pulak . Kadang tengok macam camel je hahah . okay ayam pun ayam lah . Memang amazing!
Lepas seharian kat atas kapal kami balik ke hotel & bersiap untuk ke Krabi Night Market .

HARI KEEMPAT 
Kami check out , bersiap ke Elephant Tracking dan terus ke HATYAI FLOATING MARKET - hoyay tempat ni lah yang Mar tunggu tunggu . hhiks! Foodiesssss ngat!
So kalau korang tercari cari pakej travel yang berbaloi, best seronokkkkk guna Ayden Averroes ni taw.  Recomend that lah ! Ahaa, kawan Mar yang tertanya tanya bila pulak next trip Ayden ni cepat tengok date untuk next trip pulak . Korang dah boleh book cepat cepat tawww  ! wuhuu \oo/

PHUKET + KRABI + HATYAI
4HARI 3MALAM

RM549 PER DEWASA
RM449 PER 2-12TAHUN
DEPOSIT RM100/PAX
==============================
DATE TRIP 2017
JAN : 5hb - 8hb
FEB : Off
MAC : 30Mac - 2April
APRIL : 27hb - 30hb
MEI : Ramadhan Al Mubarak
JUN : Ramadhan Al Mubarak
JULAI : 27hb - 30hb
OGOS : Off
SEPT : 28Sept - 1Okt
OKT : 26hb - 29hb
NOV : 30Nov - 3Dec
DEC : Off
==============================
PAKEJ TERMASUK :
✅Van Commuter dari sempadan Bukit Kayu Hitam
✅Hotel 2 malam di Aonang
✅Hotel 1 Malam di Phuket

🏊Island hopping di Krabi :
👉Poda Island
👉Tup Island
👉Chicken Island
👉Railay Beach
✅ Snorkeling
✅Free lunch at the beach semasa Island Hopping
✅Krabi city tour :
👉Black Crab
👉Nok Awk
👉Krabi Night Market
👉Aonang Walking Street
👉Gastropod shell fossil

Aktiviti di Phuket :
🏊Island hopping
 👉James Bond island
 👉koh panyee
✅ Banglaa Road
✅Patong Beach
✅Phuket kilang bag

Perjalanan pulang singgah Di Hatyai :
✅ Floating Market
TAK TERMASUK :
❎Makan minum selain dinyatakan di atas
Thankss Ayden Averroes Travel ! Korang boleh direct contact melalui : 
Instagram@Ayden Averroes 
Instagram@pakejmurahmurahkakjoyah/
Instagrampakejpercutianjimatmurah
Facebookaydenaverroestravel

Thanks reading, Stay tuned next entri Mar pulak tasabar 
nak share pic cecantikk kat sana hhhew!

1 comments:

Favourite Mar

Resepi: Singgang Daging Ibu Masheeta

November 18, 2016,0 Comments

Here with Singgang favourite Mar! 
Hari hari makan singgang pun tak pe . Aumm sedapppp .
Mana mana masakan, singgang la yang paling senang nak masak & favourite Mar! 

Bahan Bahan :
Daging 
Lengkuas
Biji ketumbar
Asam keping
Bawang Putih
Bawang Merah
Lada Kering
Gula Melaka/Nisan
Garam( Nak sedap guna garam kasar)



Cara Cara Memasak :
1) Rebus daging yang dah dipotong kecil , Biarkan lama & pastikan empuk
2) Tumbuk biji ketumbar , jangan sampai hancur , biar pecah sedikit je. Tumbuk lengkuas
Hiris bawang (merah,putih) 
Potong lada kering merah dan rendam dalam air.

3) Okay kesemua bahan bahan no2 tu masukkan ke dalam periuk daging tadi . Pastikan dah gelegak .
4) Masukkan asam keping
5) Masukkan gula melaka & garam 
6) Nak merah siket letak cili kering yg dah dimesin/cilibo 





Dah siap ! Senang Mudah Sedap !

0 comments:

editing photoshop

Gambar buruk kembali cantik dan berwarna

November 11, 2016,3 Comments


Siapa sangka kan gambar yang dah ber abad lama, gambar yang agak suram , kabur boleh jadi cantik & berwarna . Tengah scroll facebook , nampak satu brother Ana As Shafiq post gambar kat group grafik Malaya .  


Whoa! Amazing kan?.
Brother ni mulanya hanya ingin minta pendapat . Ramai yang komen cakap gambar editing ni hebat gila, bagi aku ni idea paling hebat aku tengok. Dan tak pernah terfikir pulak nak cantikkan gambar yang dah agak kusammm . 

Hm a,ah kalau gambar gambar lama kat rumah Mar banyak jugak yang dah rosak macam ni. Lagi lagi gambar lama yg dah banyak kena banjir . Sedih T_T . Memang tak terfikir gambar hitam putih jadi berwarna .

Yes, memang kat youtube banyak tutorial, tapi tak ramai yang rajin & pandai buat sampai jadi cantikk . Especially, Mar lah yang x arif gila tengok youtube pun memang xberapa nak jadi tutorial editing photoshop ni . hhu 

Mungkin someday kalau rajin nak jugak belajar cara editing macam ni . 
Seriously respect lah brother! Solution untuk kembalikan gambar gambar lama yang dah rosak tu . Mohon ajar Putery Memory nanti ya  \oO/ 

Good job . 
Teknik repair & replace color rgb.

btw, cantik org dalam gambar ni kan :)

3 comments:

Preloved Putery Memory

Preloved- Jubah,Skirt,Blous,Kemeja,Palazo serendah RM10

November 10, 2016,1 Comments

Mar ada masukkan PRELOVED Terbaru . Jemput tengok . Cepat cepat PM :) 
 RM10
RM20
RM10
RM20
RM10
RM15
RM15
 RM10
RM20
RM10
 PALAZO COKLAT: RM25
PALAZO HITAM : RM25
SKIRT HITAM : RM15
CARDIGAN BUTIK HABIBI ALKENALI : RM40 
JUBAH FREE SIZE COKLAT & HITAM : RM40 Setiap satu 
DRESS : RM20
DRESS RM20 
KASUT FUTSAL : RM30 

Okay semua yg dah dibeli Mar dah DELETE taw. Yang ni semu masih available .
 Berminat terus PM Mar  okay :)
Thanks yg dah beli . Really Appreciate .
Sape beli lebih, Mar rasa nak bagi tudung FREE la satu hhe  :) Cepat pm okay, Esok Mar nak pos yg dah booked! 

1 comments:

Favourite english song

Favourite Song- Secret Love Song

November 08, 2016,1 Comments

"Secret Love Song" (feat. Jason Derulo)
When you hold me in the street
And you kiss me on the dance floor
I wish that it could be like that
Why can't it be like that?
'Cause I'm yours

We keep behind closed doors
Every time I see you, I die a little more
Stolen moments that we steal as the curtain falls
It'll never be enough

It's obvious you're meant for me
Every piece of you, it just fits perfectly
Every second, every thought, I'm in so deep
But I'll never show it on my face

But we know this.
We got a love that is homeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

[Jason Derulo:]
When you're with him, do you call his name
Like you do when you're with me? Does it feel the same?
Would you leave if I was ready to settle down
Or would you play it safe and stay?

Girl, you know this.
We got a love that is hopeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

And nobody knows I'm in love with someone's baby
I don't wanna hide us away
Tell the world about the love we're making
I'm living for that day
Someday

Why can't I hold you in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that we could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours, I'm yours

Oh, why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't it be like that?
'Cause I'm yours

Why can't I say that I'm in love?
I wanna shout it from the rooftop
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

Why can't we be like that?
Wish we could be like that

Klik untuk layan di : Youtube : Secret Love Song

Now, aku suka layan lagu ni malam malam, Opps tapi bila aku layan aku just nak hayati dia punya ayat english & hafal. Maybe kalau orang lain layan untuk jiwang jiwang like teringat dia punya pakwe/makwe or everything about love . 
Hurm, now kan trending lagu ni. A,ah memang best kalau korang hayati memang boleh buat ayaq mata meleleh . ehh !

Syuh syuh, feeling apa ni nak sedih sedih pulak haha . 
Eceh . Malas nak layan perasaan sangat . kbye :')


1 comments:

Penang Street Art

Travel Penang : Day 3 Hari last di Penang

November 07, 2016,0 Comments

Okay dah hari last Mar kat Penang . Memang rasa tak cukup sangat masa, korang kena spend banyak hari kalau nak jalan banyak tempat taw hhew .
Okay ke mana kita ni? Jengjengjeng!
Nak jenjalan kat Penang ni ramai yg sewa basikal, dan kat sini macam macam jenis basikal ada, nak basikal ala ala beca pun ada hhew semua comel comel!


Hari terakhir kat Penang, Mar ke Penang Street Art, hey tempat wajib kalau datang Pennag taw hhe . Naik basikal then jalan kaki ke semua tempat. Ramai sangat pelancong kat sini, yes orang Malaysia pun ramai. Memang port lepak & tangkap gambar kat street Art ni kan. 

Ahaaa, ingat gambar street Art yg orang dok snap tu senang je nak snap, rupa rupanya kena beratur guyss, memang ramai sangat . Lagi lagi lukisan yg ni . Nasib baik Mar pantas! hhe 
Dapat jugak snap, akhirnya hhe . Jom tengok Wall painting yang sempat Mar jumpa & tangkap gambar . Ehhh siyes la kalau korang malas nak jalan memang tak jumpa laa , haha kitorang cari jenuhh jugak nak jumpa ada lukisan yg tersorokk dari org ramai . hhe 
Bang polis , bak mai pokemon i tu T_T hhe 
Cantiikkk kan? :)
Lompat Lompat nak capai Cinta Awaaaaaa . Ehh hhe


Ehh, sape la gantung air kat situ,hhe sebab lawa ngat kena la snap gakk hhe 
Kat sana pun banyak kedai kedai souvenirs , memang tak beli pape pun utk korang hhe 
Maafkan patikk!

















Huh, penat berjalan . Jom minum soya makcik ni dulu . Beratur sat :D




Love untuk awak . Ouch! 
Sape berani lawan bergambar senget macam ni angkat tangan? hhe








Sporting Uncle!


Kemain seronokkkkkk!  jumpa kedai AIS KEPAL! yuhuuu .
AIS KEPAL RM3.00 . Sedappp! Rugilah datang penang tak pekena ais kepal hhe 2x Mar beli


YUMMMMYyy!
Dah penat berjalan pagi hingga ke tengahri , kitorang kena gerak balik awal , nak hantar basikal & ambil beg . Nanti lewat pulak sampai KL ! 
Oh ya, Mar nak cakap siket kat korang , Kalau korang nak naik basikal kena la berani , jalan raya kat Penang ni agak sibukk jugak . So kena berani & kayuh lelajuuu sikeett hahha . Mar pun takut jugakk sebenarnya kalau ikutkan takut nak lintas jalan besar memang tak sampai laaa hhew 
Sebab dah lewat nak cari kedai makan. So kami ambil je Maggi cup utk makan dalam bas. 
Sedap okay , penat penat ni . 
Okay bye Red Inn ! 
Korang yg terlepas baca pasal Red Inn boleh klik sini ( Red Inn Penang )
Okay gerak balik dulu pape roger . hhew ambil bas je ke Feri .
Sempatlah singgah pasar kat Feri ni , Tadi tak sempat singgah nak beli Jeruk Pak Ali beli jeruk kat sini pun okayy . RM5.00


Ini first time naik feri kat sini, excited la siket selfie sampai org belakang interframe hhu apa apa la bother.
Yuhuu, jumpa dengan senior senior universiti kat feri ni, diorang pun datang travel Penang jugak . Memang jodoh ! hhe 


Alhamdulillah dah sampai! 


So apa lagi ambil tiket untuk balik KL . Byee Orang Penang !
“Remember that happiness is a way of travel – not a destination.” – Roy M. Goodman
Okay yang terlepas baca Entri DAY 1, DAY 2 Mar kat Penang klik sini taw :
Bye semua! 

0 comments: