Tips jaga rambut panjang . Rambut panjang sangat

Tips jaga rambut panjang sampai lutut

May 14, 2016,1 Comments



Hai girls . 
Ramai yang pening kepala nak jaga rambut panjang kan . Last sekali potong pendek . 
Mar nak kongsikan tips Mar jaga rambut panjang . Mesti tak percaya kan kalau mar cakap rambut Mar dah cecah lutut hhe . 

A,ah betul , simpan dari umur 17 lagi hhe taknak potong taknakkk . Nak potong nanti dah kahwin hahah . Itulah selalu jawapan yg Mar bagi kalau kawan kawan tanya.

Lagi lagi kita yang bertudung ni mestilah kena fokus untuk jaga rambut .  Rambut kan mahkota seorang wanita . Khas untuk bakal suami je . Ceyh . hhe .


"Pening kepala la nak jaga rambut panjang dan kusut . Arghhh

Okay first sekali kalau rambut kusut Mar akan gunakan syampu rambut bersama dengan conditioner dia . Yang Mar pegang tu . Lepas dah cuci rambut dengan syampu . Kena pakai tu jugak barulah rambut akan turun dengan sopannyaaaaa.



"Kusut kat tengah tengah rambut , macam gul gula getah melekat . Nak potonglahh "


Janganlah potong , better awak mandi syampu rambut , biarkan rambut panjang tu bawah paip hujan. Dia akan lurus sendiri . Biasanya akan ada rambut yang akan putus kan . Tak pe , tarik je rambut yg putus tu buang sampai rambut tu kembali lurus . 
Kalau nak cepat, sambil mandi ambil sikat rambut sikat . Biasa mar akan cuba cuba sikat dengan jari jemari je .



Korang jangan anggap Mar promote syampu sunsilk pulak . Taklah . Itu yang Mar selalu guna . Selesa dengan sunsilk . Lepas habis pakai sunsilk akan pakai syampu lain jugak .
Sebab banyak stok pulak syampu ni . Alhamdulillah rezeki tak payah beli syampu dah . Thanks yang sponsored syampu Mar untuk setahun .

Ini syampu yang Mar belum guna lagi . 


Okay , kalau dah mandi, siap keringkan rambut , terpulanglah guna hair dryer ke guna kipas ke guna towel ke . Mar akan sikat rambut dengan sikat yang macam ni dulu sebab kepala tak lah sakit nak maaatikkk . hhe . Sakit taw kalau kusut hhuk .










Then, baru lah Mar akan guna sikat biasa yg straight macam ni . Baru lah rasa kepala tu best sikit . Kalau sikat macam dua gambar kat atas ni hanya untuk hilangkan kusut , kalau nak rasa puas sikat rambut best guna sikat rambut macam gambar kat bawah ni .



So girls, yang banyak duit , nak rasa fresh bolehla pegi saloon . Macam macam korang boleh buat . 
Tapi Awasssss, kalau korang yg ada rambut yg teramat panjang, lady saloon tu mesti akan hasut korang utk potongg . HAHHAHAH . jangan termakan pujukan mereka . hehheh .



Awaak . 
Masa bujang ni lah nak rasa rambut panjang taw, kalau dah kahwin, dah ada anak nanti memang wajiblah potong . Tak ada masa nanti nak jaga . hhe .



Ini rambut favourite Mar . 
Jom sayangi rambut kita kita .  

Thanks baca #tipsbyMar


You Might Also Like

1 comment:

  1. hi!
    Nak tanya. Biasa kalau mar cuci rambut, setiap berapa hari sekali eh? Lepastu kalau setiap kali cuci tu, mesti biasanya gugur kan? Normal ke eh kalau gugur sampai segumpal setiap kali cuci rambut especially rambut panjang paras pinggang/lebih ni eh? Saya first time berambut sampai paras pinggang dh sekarang tapi hujung2 tu dh start nipis, and saya perasan, kalau setiap kali cuci, mesti gugur dekat2 segumpal. saya fikir sebab mungkin dalam tempoh healing, so tu yang saya teruskan je guna syampu tu. Tapi ni dh dekat 4-5 botol, dan dh dekat 2-3 bulan guna, mcm tu jugak. Ke normal eh kalau rambut makin panjang, makin banyak yg gugur?

    ReplyDelete