Tips jaga rambut panjang . Rambut panjang sangat

Tips jaga rambut panjang sampai lutut

May 14, 2016,0 Comments



Hai girls . 
Ramai yang pening kepala nak jaga rambut panjang kan . Last sekali potong pendek . 
Mar nak kongsikan tips Mar jaga rambut panjang . Mesti tak percaya kan kalau mar cakap rambut Mar dah cecah lutut hhe . 

A,ah betul , simpan dari umur 17 lagi hhe taknak potong taknakkk . Nak potong nanti dah kahwin hahah . Itulah selalu jawapan yg Mar bagi kalau kawan kawan tanya.

Lagi lagi kita yang bertudung ni mestilah kena fokus untuk jaga rambut .  Rambut kan mahkota seorang wanita . Khas untuk bakal suami je . Ceyh . hhe .


"Pening kepala la nak jaga rambut panjang dan kusut . Arghhh

Okay first sekali kalau rambut kusut Mar akan gunakan syampu rambut bersama dengan conditioner dia . Yang Mar pegang tu . Lepas dah cuci rambut dengan syampu . Kena pakai tu jugak barulah rambut akan turun dengan sopannyaaaaa.



"Kusut kat tengah tengah rambut , macam gul gula getah melekat . Nak potonglahh "


Janganlah potong , better awak mandi syampu rambut , biarkan rambut panjang tu bawah paip hujan. Dia akan lurus sendiri . Biasanya akan ada rambut yang akan putus kan . Tak pe , tarik je rambut yg putus tu buang sampai rambut tu kembali lurus . 
Kalau nak cepat, sambil mandi ambil sikat rambut sikat . Biasa mar akan cuba cuba sikat dengan jari jemari je .



Korang jangan anggap Mar promote syampu sunsilk pulak . Taklah . Itu yang Mar selalu guna . Selesa dengan sunsilk . Lepas habis pakai sunsilk akan pakai syampu lain jugak .
Sebab banyak stok pulak syampu ni . Alhamdulillah rezeki tak payah beli syampu dah . Thanks yang sponsored syampu Mar untuk setahun .

Ini syampu yang Mar belum guna lagi . 


Okay , kalau dah mandi, siap keringkan rambut , terpulanglah guna hair dryer ke guna kipas ke guna towel ke . Mar akan sikat rambut dengan sikat yang macam ni dulu sebab kepala tak lah sakit nak maaatikkk . hhe . Sakit taw kalau kusut hhuk .










Then, baru lah Mar akan guna sikat biasa yg straight macam ni . Baru lah rasa kepala tu best sikit . Kalau sikat macam dua gambar kat atas ni hanya untuk hilangkan kusut , kalau nak rasa puas sikat rambut best guna sikat rambut macam gambar kat bawah ni .



So girls, yang banyak duit , nak rasa fresh bolehla pegi saloon . Macam macam korang boleh buat . 
Tapi Awasssss, kalau korang yg ada rambut yg teramat panjang, lady saloon tu mesti akan hasut korang utk potongg . HAHHAHAH . jangan termakan pujukan mereka . hehheh .



Awaak . 
Masa bujang ni lah nak rasa rambut panjang taw, kalau dah kahwin, dah ada anak nanti memang wajiblah potong . Tak ada masa nanti nak jaga . hhe .



Ini rambut favourite Mar . 
Jom sayangi rambut kita kita .  

Thanks baca #tipsbyMar


You Might Also Like

0 comments: