malaysian model

Putery Memory di Mingguan Wanita

September 14, 2015,4 Comments



Assalamualaikum w.b.t 

Hai sahabat saya & yang lainnya ,
yang tak sempat beli mingguan wanita bulan 4  , 2015 hari tu , jangan risau sebab entry kali ni Putery Memory post pasal temu bual dalam ruangan dewi majalah mingguan wanita . 

So Selamat Membaca ! :) 
  •  Soalan 1

               Profil :

                               Nama penuh : Siti Marizam Bt mokhtar  (Mar Mokhtar)
                               Pelajar tahun akhir universiti sains islam Malaysia * eh skrg dah hbs study.
                               Dalam bidang Ijazah sarjana muda kaunseling dan kepujian
                               Anak kelahiran kuala krai ,Kelantan
                               Anak bongsu dari 13 orang adik beradik * ehem, xmanja , garang


Ini lah ruangan Dewi  dalam Majalah Mingguan Wanita tempoh hari

  • Soalan 2


1. kenapa pilih jurusan tersebut?

    -Memilih jurusan kaunseling kerana sangat berminat untuk membantu masyarakat dalam mencari jalan penyelesaian  .

2. apakah keistimewaan jurusan ini?

  -   Bidang ini sangat istimewa dan menarik kerana banyak faedah yang saya dapat terutamanya untuk menjadi seorang masyarakat yang prihatin dan peka terhadap permasalahan orang orang di sekeliling saya .

              3. bagaimana anda memandang masa hadapan jurusan ini?

  -   Bidang ini sangat penting untuk masa hadapan saya kerana ia  mengajar saya untuk lebih berani ke hadapan ,dalam mana mana pekerjaan sekalipun saya akan berani untuk tampil ke hadapan tanpa rasa malu dan segan . Ia juga membuka peluang kepada saya untuk menjadi seorang penceramah atau dapat memberi motivasi di dalam program program yang di laksanakan di latihan industri . Lebih lebih lagi saya sangat berminat untuk menjadi seorang pakar motivasi .


4. Apakah cabaran dan masalah yg pelajar sekarang selalu hadapi?

dan bagaimana anda menyelasaikannya?

    - Cabaran bagi seorang pelajar sekarang adalah dalam membahagikan masa dan waktu belajar ,apa yang kita tahu di era 2015 ini banyak teknologi yang kian timbul dan hampir membazirkan masa dalam aktiviti yang tidak berfaedah iaitu leka dengan facebook ,whatsapp ,dan sebagainya . Jadi saya menyeru kepada semua pelajar supaya berhati hati dan berwaspada jangan terlalu leka sehinggakan boleh menjejaskan masa kita untuk melaksanakan tanggungjawab kita sebagai seorang pelajar  dan masa untuk beribadah kepada tuhan .Jaga waktu solat terutamnya .Barulah kita akan jadi seorang pelajar yang cemerlang. InsyaAllah .

               5. apakah xtvt kesukaan anda di kolej dn mengapa?

    -Di universiti saya sangat aktif dalam badan beruniform iaitu Palapes ,hampir setiap minggu saya harus mengorbankan waktu cuti untuk training dan belajar ilmu ketenteraan .Walau bagaimanapun, sebagai seorang pelajar yang aktif bersukan haruslah tahu menguruskan masa dengan baik . Dan kini ,saya berjaya menamatkan latihan selama 3 tahun dan pentauliah diraja sebagai Leftenan Muda .Alhamdulillah .

Nasihat saya untuk adik adik pelajar yang meminati aktiviti lasak , boleh menyertai badan beruniform Palapes di Universiti kerana ia sangat memberi manfaat kepada setiap pelajar dalam kepimpinan .



 6. Ceritakan penglibatan anda dalam dunia peragaan? tahun dn kenapa pilih bidang tersebut?

   -  Sebelum masuk di alam universiti saya telah dapat beberapa tawaran sebagai model muslimah dan juga duta produk kecantikan, disebabkan kekangan masa untuk menghadapi peperiksaan akhir di Sekolah Menengah ,terpaksa saya menolak dengan baik . Ia tidak mengecewakan saya, bila di tahun 2 universiti saya mendapat tawaran sebagai model butik dan juga beberapa fashionshow di sekitar negeri Sembilan dan kl. Hanya beberapa tawaran sahaja saya akan ambil kerana jadual saya terlalu pack ,jika ada masa terluang sahaja,saya akan bagi komitmen sepenuhnya dalam bidang peragaan ini , Saya memilih untuk meminati bidang peragaan ini kerana saya percaya fesyen muslimah di negara kita boleh diketengahkan lagi , jadi ia menjadi tarikan kepada saya untuk menjadi salah seorang ikon muslimah yang boleh memberi inspirasi kepada wanita di luar sana untuk berhijab dan bertingkah laku baik seiring dengan apa yang dipakai .


7. Apakah yg selalu anda coretkan di dalam blogger anda dn mengapa?

    - Di dalam blog  saya www.puterymemory.com , banyak saya kongsikan tentang ‘Lifestyle’ ,kehidupan baik baik .Saya percaya setiap apa yang saya kongsikan akan jadi satu kenangan untuk saya dan pembaca diluar sana , Saya sangat suka menyimpan kenangan melalui penulisan dan gambar ,mungkin sebab itu terhasilnya nama ‘puterymemory’ . Setiap perjalanan yang saya lalui ,saya wajib membawa kamera, sebab ia akan merakam setiap kenangan dalam hidup saya sendiri .


8. Apakah respon pensyarah, keluarga dn rakan2 apabila anda menceburi bidang peragaan?

    - Pandangan ibu bapa saya terhadap bidang peragaan  ianya mestilah selari dengan syariat islam iaitu menutup aurat dan menjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan . Salah seorang pensyarah saya juga memberi dorongan kepada saya untuk pergi lebih jauh lagi dengan membawa imej positif termasuk sahabat sahabat saya .



9. bagaimana anda membahagikan masa antara pelajaran dan kerjaya?

    -Saya akan membahagikan masa dengan baik apabila terlibat dengan beberapa kerjaya sambilan ,tips saya adalah saya menggunakan satu buku diari jadual harian saya untuk mencatat setiap jadual saya dan membahagikan masa sibuk saya dan masa terluang . walaupun masa free saya hanya pada waktu malam tapi saya akan menggunakan masa tersebut sebaiknya .








Terima kasih salah seorang sahabat whatsapp gambar & beli majalah .
Thanks sudi baca .

Terima kasih salah seorang sahabat whatsapp gambar & beli majalah .
Thanks sudi baca .


Okay Last Question :

 *Apakah lima tipS utk lepaskan tekanan . Pada pandangan Putery Memory?





Itu sahaja . Terima kasih semua yg di sisi depan belakang , mereka mereka yang selalu support Putery Memory .

I love you 

Thanks Allah .





4 comments:

resepi

Resepi Cendawan Hitam Bersama Tauge

September 12, 2015,2 Comments


Selamat Malam Awak .
Malam ni rasa rajin sangat nak update blog .

Meh Putery Memory share 1 resepi .
BLACK MUSHROOM Feberet .


RESEPI CENDAWAN HITAM GORENG 



Black Mushroom



Okay semua kenal Black Mushroom tak? 
ni aku start makan masa aku sekolah menengah taw .
Dulu tak kenal pun apa benda alah ni .?

Haha sebab  
Family tak pernah pulak masak /guna cendawan hitam ni .

So first time rasa bila pegi rumah kakak . kakak aku masak simple je masa tu - masak kicap je .
wey ! Sedap lah ! terpikat .

Ow kat situ aku buatlah satu pengajaran,
supaya jangan pandang rupa paras ni eheh .

Walaupun mukamu hitam , kau tetap menjadi pujaan hatiku . HAHAHAH .








Black Mushroom

Okay cendawan hitam ni memang lah keras ,so korang kena rendam air lama lama taw ,baru lah dia kembang lelaju . makin lama rendam , makin kembang lah dia . huhu . 

sO, baru lah nampak banyak kan .

OKay nak masak Cendawan hitam ni lah paling senang taw .
Nak masak apa , goreng , berkuah . semua boleh . 




Cendawan Hitam Goreng

Ini lah resepi orang bujang . Eheh .

Cendawan hitam goreng bersama tauge .
Bahan-Bahan :

1) Cendawan hitam
2)Tauge
3)Telur
4)Cili 
5)Sos Tiram 
6)Garam 
7)Bawang putih

Cara Cara memasak :

Panaskan minyak, masukkan bawang putih biarkan garing, masukkan telur kacau biar hancur , masukkan cendawan hitam ,cili dan tauge . Masukkan sos tiram/kicap , garam , kacau hingga sebati . 

Siap ! Haa . Senangkan . Semudah A. B . C .



Thanks baca .
Love,
@Putery Memory


2 comments:

review

Sehati Sejiwa Scha Alyahya & Awal Ashaari by KFC

September 12, 2015,1 Comments


Hey !
Hello penggemar Kfc ! 
Sejak universiti lagi aku start suka kfc taw. 
Eheh .

Sedap . 
*itu jawapan dari orang kaki makan *


10hb 9 2015 :



As a blogger , Kfc invited Putery Memory ke event Schawal (Scha Alyahya & Awal Ashaari ) Sehati Sejiwa bersama pemenang contest Post & Win . Best ! rugi korang tak join taw . Winner dapat RM1500 , Wah . Kemain korang yg menang kan . Jelousnya . Eheh *ketukdahisendiri*


Event ni dekat The View, rooftop G Tower KL taw . Excited sebab event ni buat kat rooftop , rooftop kan tempat idaman nak pegi . Nak View KL . Yes dah lama , Now i felt it!  memang gayat . Thanks Kfc . I Love you !  really appreciate this invitation . So next? rooftop mana pulak eheh .


  
SEHATI SEJIWA SCHAWAL ( SCHA ALYAHYA & AWAL ASHAARI ) BY KFC MALAYSIA


Looks! cantik kan kek by KFC bersempena dengan kemerdekaan jugak #SehatiSejiwa .
We Love Malaysia .

Credit pic by feeqsays




Beautiful face painting .
So before Awal & Scha sampai , sempat di conteng oleh si cantik manis ni , so beautiful & friendly . Thanks beauty lady !


Yang paling penting sekarang ni dah ada KFCDELIVERY SERVICE taw . 
So bila bila masa je korang boleh order . 
Bestnya . Hello KFC ! ehhe





credit pic feeqsays


Scha & Awal with the winner .
Congratulation to all winner !
Excited tengok diorang menang taw .  So korang penggemar kfc jgn malas malas join contest , semua kreatif & berbakat . Hebat !

 So Guys ! Lets Love Kfc  http://kfc.com.my/




Scha & Awal with All Malaysian Blogger . Thanks Feeq for this picture .
credit pic feeqsays




Rooftop G Tower KL 
Yes ! Gayat . Dapat View Kl dari rooftop ni , gembira happynya dia . ! Ehe





Terima untuk gift . Paling suka dapat Tshirt Malaysia # SehatiSejiwa .  Dapat gift cabutan bertuah untuk event kali ni . Alhamdulillah syukur . Box cantik !  Ada vouncher Kfc , yey ! boleh makan kfc lagi . 
Wajib setia lah . Eheh 






Thanks  . KFC.com.my . 
I Love you .
*Muahciked*





Terima kasih sudi singgah blog Putery Memory xD

1 comments:

beauty Tips

Kenapa cantik dalaman penting ?

September 09, 2015,1 Comments


RATU JANNAH & RAJA JANNAH 

Hai Pembaca Setia PuteryMemory !
Nak tahu produk apa Putery Memory amalkan sekarang ni ? 
Jom kenali !

RATU JANNAH adalah minuman Pra Campuran Botani Alfalfa Terunggul menggabungkan ekstrak alfalfa, madu, collagen, delima, kurma, aloe vera, habbatussauda dan banyak lagi ramuan rahsia istimewa! Wah tengok khasiatnya sebab tu buat saya rasa nak cuba produk ni , Bismillah . 


Putery Memory  agak tertarik dengan produk Ratu Jannah ni,  sebelum ni pernah tengok dalam drama 'Dia Isteri Luar Biasa' Pelakon Fathia guna produk ni dalam lakonan beliau . So start hari ni Putery Memory cuba sendiri  produk Ratu Jannah ni . Urm ,Sedap . 

Jangan risau untuk orang yang belum berkahwin pun boleh taw . Ianya akan membantu dalam permasalahan : 


-Sakit ketika datang bulan hilang, 
-jadual period jadi teratur, 
-keputihan makin hilang,
-badan lebih bertenaga


Kebetulan pulak , Masa seminar imej Putery Memory menang best dress dan Ratu Jannah sponsor hadiah Ratu Jannah taw ! Thanks Kapt Jai & Isteri . Mestilah suka !



Kapt Jai is the founder of Kapt Jai Marketing
* CEO of ARABELLA Global Resources
* Pakar Dropship Online Malaysia
* Trainer / Speaker #teamgeniuskjm www.kaptjai.com.





Kalau nak tahu lebih lanjut tentang produk hebat ni  - Jom Follow Kapt Jai :

INSTAGRAM FOUNDER     :   kapt_jai
INSTAGRAM PRODUCT     :   ratu_jannah
BLOG FOUNDER & PRODUCT  : http://www.kaptjai.com/
Untuk pembelian boleh terus Contact :  0133070109 / 0122088553

Drama Dia Isteri Luar Biasa


Ehem , untuk sang jejaka hebat pun ada taw . 
Nak tahu lebih lanjut boleh klik   http://www.kaptjai.com/ .

Thanks Ratu Jannah ! 
Jom cantik luar, cantik dalam  .

tak sabar nak jadi Ratu Hati untuk Si dia . Eh .
Encik Jodoh .



1 comments:

beauty Tips

Kenapa perlu jaga penampilan diri ?

September 09, 2015,2 Comments


Assalamualaikum
Cantik & Hensem semua !

STYLO WORKSHOP WAWA IDRIS WITH KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

5HB SEPTEMBER 2015 :


Putery Memory ke Style Workshop  bersama Kelab blogger hebat .
Kelab blogger mana lagi , kalau bukan Kelab Blogger Ben Ashaari .  Satu Malaysia dah tahu Kelab Blogger ni terkenal dengan keakraban mereka.   Best  sangat sangat taw , bila ke Hotel De Palma, Ampang hari tu dapat bertemu dengan semua blogger . Semua ada inspirasi untuk tingkatkan keyakinan diri lagi bersama Wawa Idris , Pakar /Perunding Imej Korporat & Selebriti.  


Before ke seminar ni , Putery Memory blurr tak tahu nak pakai apa taw . Huhu .
Masalah ni laa seringkali para wanita kat luar sana hadapi kan. So jom kita terokaa bersama Wawa Idris !


Okay guys !

Sebelum ni Putery Memory dah pernah dengar nama Wawa Idris yang terkenal dengan kepakaran beliau mengendalikan Seminar berkenaan imej ni taw . *haa nampak tak betapa famousnya kak wawa ni. Ehee *  .

Wow Attitude Wow Attire  merupakan tagline popular beliau . 



Pada hari seminar tu jugak, Puan Wawa ceritakan bagaimana Wow Attitude Wow Attire tu boleh dilahirkan . Berinspirasikan dengan nama beliau iaitu Wawa . Menarik kan ! .

Banyak gambar  Puan Wawa bersama artis2 terkenal di Malaysia terutamanya Siti Nurhaliza , jadi PuteryMemory yakin beliau seorang perunding imej artis & korporat yang sangat terkenal . Ta sabar nak dapat tips best untuk lebih  yakin dengan diri sendiri. 


Fokus semangat nak kutip ilmu ni . Ehem dok depan sekali tahu .
Semangatnyaa heee



Seminar ni best sangat ! Fun gila workshop enjoy enjoy camni lah yang Putery Memory suka.  Teruja dengan ilmu ilmu baru yang Putery Memory dapat taw . Tiba tiba jadi yakin ! macam ada aura terus  eheh . ta sabar nak balik rumah godek godel almari baju . wowowo .!


Ahaah ! kat sana jugak ada show oleh Nik Nabil taw . Best suara dia . Tak sangka energizer  pun dia conduct, so memang setiap saat bersemangatla para blogger ni .



Kat seminar ni jugak Putery Memory dapat buat   ‘Style Personality Analysis’  .  So dapat tahu lah personality kita macam mana . eheh . Teka apa?

A –Sporty
B- Romantic
C- Classic
D- Dramatic

Mesti lah Romantik !
Romantik ni seorang yang femine  & lembut . Eh eheh



Okay wait , cuba korang semua fikirkan tentang diri anda semua? Apa yg anda syukurkan ?
-Itu antara aktiviti dalam seminar ni taw.

Okay , Putery Memory syukur sebab ada ketinggian yang ideal , kadang dalam hidup ni kita kena fikir semua tu , bukan utk buat kita ' perasan' taw . huhu tapi utk buat kita lagi percaya pada diri sendiri dan yakin diri untuk tampil dengan penampilan menarik . Melalui fizikal kita boleh tahu apa yg seseuai dipakai utk nampak lagi menarik .

Jangan kata org yg ada fizikal yg rendah tak boleh kelihatn menarik taw . Banyak faktor yang boleh kita jadi menarik dan nampak tinggi terutamanya dalam pemilihan corak baju , pemilihan kasut , skirt/seluar.

Orang yang comel pun sama , yang mempunyai  tubuh badan yang comel dan lebar dilarang pakai corak/aksesori yang bulat .

Sedikit perkongsian dari Putery Memory sbb banyak sangat ilmu Putery Memory dapat, bukan dari segi pemakaian sahaja taw .
Ahaa ! kat seminar ni juga boleh ukur body masing masing taw . Ciri ciri apakah bentuk tubuh anda? Eheh best , before this tak tahu pun . So bila kita dah tahu kita akan ada semangat untuk dapatkan body yg lebih ideal lagi .

Ini sesi  Mix & Match taw . Setiap blogger kena bawa baju dan ada test untuk kami , untuk mix match kan baju baju yg ada . Agak menarik dengan ilmu yg diberi , kami boleh try & error kat sana jugak .  Ini barisan hero hero blogger yang agak macho . Ehem jgn kata blogger lelaki Malaysia tak macho taw . Eheh .
*gila tak macho ! * ahaaa





Okay cantik dan hensem semua!

Jom kita jadi cantik hensem dgn penuh keyakinan . Jom keluar dengan penampilan menarik  !

Remember this  :
FIRST IMPRESSION is one of important thing .
Don’t make  :
First Impression is the last impression .

Bila keluar untuk pertama kali jumpa dengan orang orang baru jgn buat mereka pandang anda dengan tanggapan yg selekeh .
Yang penting . Love yourself first yeah !




Nak banyak ilmu lagi . Jangan lupa join seminar Wawa Idris bertemakan  Kebangkitan Hero Niaga iaitu Seminar Superheroes  pada 7 November 2015.
Nak ada keyakinan  dalam penampilan dan komunikasi  jom kenal lebih rapat  Wawa Idris :


1) Follow Instagram beliau  :  wawaidris_imejpatik
2) Follow Facebook beliau   :   Wawa Idris
3) Follow Page facebook      :   Wawa Idris Imej Patik
4) Boleh jugak baca celoteh :   wawaidris.imejpatik.com



Ahaa ! Kat seminar ni ada hadiah untuk best dress tahu . Tak sangka Putery Memory dapat best dress award . Happy sangat . Terima kasih Puan Wawa !





Sape yang sponsor hadiah best dress Putery Memory ? Mestilah produk RATU JANNAH !
Jom klik sini :

FB PAGE RATU JANNAH : Arabella.ratujannah
BLOG RATU JANNAH       :www.kaptjai.com
FB FOUNDER RATU          :KAPTJAI
INSTAGRAM  RATU          :RATU JANNAH
INSTAGRAM FOUNDER  :KAPT JAI


Dan Putery Memory jugak balik dengan tangan penuh paper bag taw.

Nak tahu Sape sponsor lagi ? Eheh
Terima kasih semua ! Putery suka sgt  * nangestepibucukatil* banyak sangat   bawa balik bukan setakat ilmu jerk !  

Thanks ribu juta  :

-MBH SPAKlik sini )
( Start hari ni , nak try guna mbh spa yey ! )

-SALEES FOODKlik sini )
( Ok , tertarik dengan produk dia , dah try sekeping , nak lagi ! )

-RATU JANNAH & RAJA JANNAHKlik sini & Klik Coretan Putery Memory )
( Ehem nak cantik hensem & hebat boleh cuba ratu, ta sabar nak guna )


-SUNGGLASSES EYEMASTER (Klik sini )
 (Ini lah sunglasses buat semua org tergila gilakan nak pakai , cantek sgt )

-BUTIK CHEMBOJA (Klik sini )
( ahaa , chemboja butik ni dekat dengan rumah , tak sangka chemboja sponsor utk blogger . Tq! )

-KAIO CREATIVE STUDIOKlik sini)
( Kaio Creative Studio ni pernah dengar sebelum ni, tak sangka dapat jumpa di seminar ni, semua baik hati , nak cari videographer boleh book diorang taw )

-LIVE UPDATE UNCLE KAY PHOTOGRAPHY  ( Klik sini )
( Photographer dia pun hensem , so sape nak book untuk apa apa event boleh guna khidmat beliau)


Anyway , 

Putery Memory fun sangat dengan seminar ni . Hope one day dapat join lagi . Mereka yang menjayakan seminar ni semua best best !

Siap dapat sijil lagi taw . Terima Kasih Style Workshop !
*ehem,tetiba i dapat dua sijil* Eh 



Tengok ! happy SeronoKnyaaaaa . Lepas ni , semua hensem cantik2 lah bloggers Malaysia ni , banyak ilmu kaut ! yey 

Terima Kasih sekali lagi buat RATU JANNAH . Tak sabar nak try ! .
*kalau korang nak tahu Fathia guna Ratu Jannah dalam Drama Isteri Luar biasa tu . Fuh tak sangka Putery Memory pulak akan try . Eheh

Salute buat diri anda semua ! Love yourself first !

Thanks Wawa Idris Perunding Imej Korporat & Selebriti .
Ilmu yang sangat berguna untuk di amalkan .

I Love you !

xoxo





2 comments:

review

Apa itu Breakout? Breakout di Malaysia !

September 09, 2015,0 Comments



Oh Awesome  !
Breakout adalah permainan yang menguji minda . 
Pemain perlu menggunakan minda & kebijaksanaan untuk menjawab  soalan dan lari keluar dari setiap bilik . 
Best korang ! rasa seram tapi seronok rupanya ! eheh

Mana taknya group Putery Memory menang taw ! Excited sangat . 
Breakout  dari bilik dalam masa yang ditetapkan .

Fuh ! Selamat .

Team korang kena jawab soalan sampai dapat, baru lah tahu jalan keluar taw .


Kusyuk semangatnya awak dengar briefing !
Ini Sebelum masuk ke bilik . Siapa yang kena bilik yang paling susah ,memang lambatlah korang boleh breakout dari bilik tu . Takutnya! Hey seronok okay .Hee





Ini Team Kami ! Hoyey . Semua ganas ganas eheh . Tu yang menang tu , haha  Semua dgn watak masing masing, lepas berjaya breakout dari bilik misteri tu . 


Harga :

2 orang /  RM106
3 orang /  RM143.10
4 orang /  RM169.60
5 orang /  RM201.40
6 orang /  RM241.70
7 orang /  RM267.10
8 orang /  RM305.30

Jangan lupa untuk student ada  promosi taw .



Yey ! HAPPY dapat enjoy dengan semua Kelab Blogger Ben Ashaari . Semua Sporting !



BREAKOUT di cawangan NU SENTRAL senang nak pergi . Korang tahu KLCentre? Ahaa . Yes! Bersebelahan dengan Klcentre . Nusentral adalah shopping complex baru  . 

So senang je nak datang main permainan ni naik lrt/ktm pun boleh  . ajak kawan kawan ramai ramai baru la syiokk .





Untuk info lebih lanjut ,boleh terjah :


Facebook:

Instagram:  @breakoutmy
Hashtag: #BreakoutMY





Thanks Breakout Malaysia !




0 comments: