Blogger hebat

BILA 4 BLOGGER BERTEMU

February 26, 2015,1 Comments




Hello Gurls !
Ouch ! tak sangka jumpa dengan sahabat Blogger di tempat yang sama .
Kita punya minat yang sama kah? eh eheh 

Pergi keseorangan ,jumpa dua sahabat baik Maryam dan juga DJ muda Ewana FM ,Lia Omey .
Dan dikenalkan pula dengan orang cantik manis asal dari negeri yang sama .Ewah !   Hai blogger Yuyu Atiqa ,salam kenal ,dulu tak kenal pun ,now owh! ,orang kelate jugak rupanyaaa .
Eheh sep kito !kihkih Peluk Cium ciked ! xoxo 






Actually susah nak jumpa kawan yang ada passion yang sama macam kita ,apa yang kita suka ,apa yang kita buat .Yes! Tersangat sukar ! So sebab tu i tak kisah bila bergerak sendiri ,mencari minat sendiri ,melakukan hobi sendiri .

Yang penting berusahalah selagi ada jalan ,itu panduan hidup saya .

Saya suka Public speaking setting /Motivation ,
so ada tak yang ada hobi macam saya ?Eh 
Itulah saya ,apa yang saya minat ,saya akan berusaha apa adanya untuk capai,untuk terapkan dalam diri dengan semua kemahuan hidup .
Asalkan ianya bukan benda yang sia-sia .

Percaya pada diri sendiri sangat penting.
Okay untuk pembaca kat luar sana ,Kalau korang tak minat ,jangan paksa diri korang untuk minat apa yang orang lain  minat .
Just be yourself yah !
Eheee .




Hope one day ,we can meet again gurls  .
Bye !

Thanks for reading .



1 comments:

Anak kuala Nal

Rezeki Selepas Musibah Banjir

February 25, 2015,1 Comments




Bismillahirrahmanirrahim .

Hai awak awak semua! 

Kadang kita tak sedar ,musibah mungkin membawa kepada perubahan ,perubahan diri ,perubahan mata hati dan pemikiran ke arah postif .

Buka hati buka fikiran ,think positive .
Segelintir manusia dunia ,fikirkan iannya sebuah kesan buruk yang sangat negatif untuk muka bumi,sedangkan kita tak tahu iannya adalah sebuah perubahan hati yang perlu kita ambil peduli .
Kenapa kita sering fikirkan negative .
Let's  change our mindset .




Aucakk!
Heee

bila balik kampung dapat banyak ikan sungai .
inilah orang kata Rezeki selepas musibah banjir kan .
Thanks Tuhan T_T
Ikan Sungai ikan segar pulak ! ehee

Teka ikan apaa? cepatleee




Suka le tu ,haip ! mestilah haha 
ikan apa erkk awakk? saya selalu confius nama ikan,hhi *kantoi* 




Macam kanak kanak ribena dapat coki coki hahhak ! *tutupmukamalu* 
Okay ini ikan LAMPAM laaa korang ,
betul tak betul tak?
heee
tahu ja nama nama ikan tapi masih tertukar jaa ,
haih *xlehkawinlagini* hhik
 harap bakal mak mertua tak baca blog kitaaaaaaa uwaaa T_T
#berangan calon pun takda lagik .
Kuangg..



Kalau kelantan orang panggil .

IKAN LAPE  taw hhaha 
nak belajar loghat kelate bole pm .cewah !ohsem



Thanks ! ini juga favourite saya ,ikan pekasam .eheee 
Ikan lampam  boleh buat ikan pekasam jugak ,macam macam masakan boleh dimasak .
That day ibu  buat masakan kegemaran saya  .Terharu biru meleleh ayaq mataaa laaa ! 
Ehee 

ASAM PEDAS TEMPOYAK !
memang suka sangatlah 

Thanks ibu .
Muahcikedd .
Hee






Asam Pedas da siap .taraaaa ! 
Jemput datang umah meh .hikhik saja kan buat korang terliuq .hhi Ampun !





Ini juga sebuah kebahagian ,
bila dah balik kampung dapat apa yang kita suka,dan ibu pun selalu nak buat kita bahagia dengan apa adanya .
Syukur !

Alhamdulillah 

REZEKI selepas Banjir .


Thanks for reading .
Peluk  Cium Ciked !
Ehee 







1 comments:

Banjir Besar 2014

Banjir Beri Keinsafan Setiap Manusia Muka Bumi

February 23, 2015,2 Comments



Assalamualaikum there :')


Biasanya setiap tahun banjir hanya akan naik di kawasan-kawasan rendah ,so bila dah di penghujung tahun 2014 ,satu family x jangka ia adalah banjir besar ! seingat saya selepas tragedi thunami pada tahun 2004,banjir besar berlaku di kampung ,seakan pulau ,hanya nampak separuh rumah  tingkat atas  ,ketika tu saya darjah enam ,yuhuu ! macam suka ja banjir time tu ,masih kanak-kanak ribena kan memanglah suka main air ni ,hahaha .*kantoi* ,i was a childish back then okay ,satu family saya hanya berpindah di tingkat atas rumah ,Alhamdulillah hanya tingkat bawah sahaja yang tenggelam. Itu cerita last banjir besar sebelum ni .










hmm .
Cerita Banjir  2014 baru baru ni susah nak tafsirkan dengan kata-kata ,hanya dengar cerita dari abang dan keluarga Di semester 7 dengan final exam tak dapat  balik saat-saat genting ,jasad di sini tapi hati kat kampung ,tuhan tahu betapa susah hati sangat sangat ,risau keselamatan keluarga .





Panik ! 
air dengan laju memenuhi satu kampung ,hanya jalan untuk family, adalah punggah semua barang  bawa naik ke tingkat atas .Di benak fikiran ,masih lagi mereka berfikir mungkin seperti banjir dahulu kala ,bermalam di tingkat atas dengan barang penuh sesak ,dengan anak anak buah saya penuh ramai ,malam hari family tidur tidur ayam berjaga dengan penuh hati , risau keselamatan diri dan yang lainnya .

saat waktu subuh ,air lajuu tanpa segan memenuhi ruang ruang di tingkat atas tempat mereka berteduh.Allahuakbar !  Orang orang kampung dengan cemas hati ,menyelamatkan diri dengan bot,perahu  mereka . 

Dengar jeritan orang ramai "kat sini,kami kat sini,tolong bawa kami! "
masing masing ingin diselamatkan dari rumah ke rumah .Keluarga saya masih lagi belum diselamatkan ,abang berteriak memanggil manggil bot ,melambai lambai tapi tiada satu pun yang berhenti ,hanya risau keselamatan anak anak buah yang masih kecil ,baby hinggalah 4 tahun .masih kecil ,mereka takkan mampu menyelamatkan diri sendiri ! 
SubhanaAllah ,dugaan tuhan .



Air makin laju makin dalam .Abang dah berputus asa  utk menunggu lagi ,dengan rasa tiada takut ,abang buat keputusan untuk terjun berenang ke rumah jiran dapatkan perahu kecil milik Pak cik Rashid .Tapi tuhan masihjaga keselamatan abang .Bot yang lalu lalang berhenti saat tu juga untuk selamatkan family saya,saya tahu masih adaa orang lain memerlukan bot untuk diselamatkan , "CEPAT!"
Tuan empunya bot ,suruh tinggalkan semua barang-barang yang dipacking ,sebab masa tak mengizinkan ,mungkin kalau setiap rumah seperti itu ,pasti akan ada manusia yang tak kan sempat diselamatkan ,tiggalkan semua ,selamatkan nyawa lagi penting .family redha dengan segala .Tanpa fikir wang ringgit ,emas  bagai hanya menyelamatkan diri dan anak anak kecil .Bot bawa family ke sekolah tingkat 3 ,Alhamdulillah semua selamat ! 

Allah .. 
Sebak dengar cerita dari abang ,mereka rasa derita sedangkan diri aku? Ahh .tsss
* lap airmata jap * stop ! jgn nangis !
Tuhan tahu,betapa diri nak rasa derita sama seperti mereka tempuh ! Seminggu tidur tanpa nyenyak di sekolah ,tanpa makan cukup , baju tanpa bertukar lain .


Aku di kampus ,tak tenteram rasa hati . hari bertukar hari menangis sendiri .Aduhai ,ke library study dan buat thesis ,tapi hanya linangan air mata memenuhi masa .Berdoa dan terus berdoa .
Sampai hari ke 3 baru dapat khabar berita dari  anak kampung di  perantauan ,semua keluarga di kampung berpindah ke sekolah ,diri diam berdoa supaya tiada yang cedera dan sebaliknya dalam saat cemas mereka . Allahuakbar .

Seminggu menunggu air kian surut .
Diri diperantau masih menunggu saat tamat final exam . Pulang di kampung ,hati redha pasrah dengan keadaan semuannya ,seperti cerita zaman dulu dulu kala warna sepia ,pokok dan rumah rumah semuanya berwarna coklat diwarnai dengan selut selut .


Allahuakbar .Besar dugaan Mu ,Besar juga pahala untuk orang orang yang bersabar dan redha dengan kehendak Tuhan .Hampir 30 rumah di kampung Kuala Nal runtuh dan hilang dari puncanya termasuk rumah arwah nenek bersebelahan rumah sendiri ,runtuh tanpa ada apa apa .





Alhamdulillah ,rumah yang tidaklah besar ,11 bilik boleh diduduki lagi , Rumah jasa pengorbanan ayah ,walaupun ada yang terkurang disebalik sudut dek banjir  ,kami redha dan bersyukur dengan semua sekali ,perabot habis tak dapat diselamtkan termasuklah barang-barang sendiri hilang ghaib hancur musnah ,hati sedih tiada guna anggaplah ada lagi yang lebih teruk musibahnya .Allah !








Hairan di benak hati ,bila balik kampung selepas banjir hari tu ,kelihatan mereka ceria ,masih lagi mempamerkan wajah dengan kebahagian  walaupun rumah rumah semua rosak ,Tapi saya tahu dalam diri mereka tak sekuat itu ! isk ... : (

Btw,saya bangga dengan ketabahan mereka terutamanya keluarga saya sendiri .
Ma Ayah bersabarlah ! Stay strong .

Itulah ,Kadang kesusahan membawa kepada kebahagian ,
Kenapa saya kata macam ni? 
Sebab saya pasti setiap ujian dari tuhan 
untuk didik  rasa sabar kita dan terima ujianNya dengan penuh keinsafan hati .









Terima kasih sudi luangkan hati .

P/S: Nak tengok gambar saat banjir? Wait next entry ya,
Nak korang jadi pembaca setia saya .Tak kira ! eh .

Eheh .Have a good day .Bye ! :' )






2 comments:

Biodata Kapten Noor Hafizah Mohd Idrus Pilot AirAsia Wanita Bertudung

February 23, 2015,0 Comments

Biodata Kapten Noor Hafizah Mohd Idrus Pilot AirAsia Wanita Bertudung


Nama Penuh: Noor Hafizah Mohd Idrus atau nama samaran Fizzy Idrus

Umur: 30 Tahun (2014)

Tarikh Lahir: 21 September 1984

Asal: Taiping Perak

Instagram: http://instagram.com/fizzyidrus

Pendidikan: Sek Keb Taiping,  Sek Keb Tun Razak, Kolej Tunku Kursiah, Kolej Matrikulasi Melaka, Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Akademi Penerbangan Malaysia Batu Berendam Melaka.

Bidang: Ijazah Multimedia (UKM) - Tidak menamatkan pengajian

Bermula Kareer Juruterbang: Sertai Akademi Juruterbang Airasia sejak 2006.

Jawatan Terkini: Senior First Officer (Kapten) AirAsia X



Kenapa saya simpan biodata Kapten comel ni ? 
Bakal jadi Kapten juga kot .Eh ,Doa Doakan InsyaAllah  . Eheh .

0 comments:

Adik PuteryMemory

REWARD diri dengan STEAMBOAT

February 17, 2015,1 Comments



Hello there ! 

Semester 7 yang sangat memenatkan dengan thesis bagai ,so apa lagi ,satu cara release stress mestilah dengan Reward Diri  ! ahaaa ,betul tak? banyak benda yang boleh kita reward diri ,salah satunya adalah dengan buat hati bahagia ,eh 

Bahagia la bila dapat makan sedap ,eheh ! 
Jangan risau reward diri bukan hanya dengan melaburkan wang ringgit ,korang juga boleh reward diri dengan hobi yang korang suka . .

Alhamdulillah ,baru baru ni dapat juga reward diri dengan Steamboat ,eh sape tak suka kan? Mestilah 'favourite' kot ! At least dalam seumur hidup dapatlah bebelanja untuk diri sendiri walaupun ianya bukan semurah yang kita sangka .ehhhe .

Seoul Garden Steamboat The Mines ,jadi destinasi reward diri ,
Makanlah sampai Kenyang ! hoyey ,not bad lah 




Haa ,complete satu meja ,maunya Kenyang sampai tak larat ,hahha ! 
Ceit ,makan banyak rupanya PuteryMemory nih .haih .




Kat sana korang boleh pilih korang nak tomyam atau sup ,by the way ,i choose Tomyam .







 Yeemeee ,Suun ,Maggi ,bihun,,semua ada ,Pilih la apa yang jarang sangat korang makan ,
Jangan risau kat sana juga ada NASI ,nasi goreng macam macam lah ,mee goreng ,dan macam macam lagi untuk melengkapkan perut anda ,biasalah  lain perut lain citarasa kan .Ada yang wajib makan nasi baru kenyang ,so korang boleh pilih nasi .
Bukan setakat kenyanglah ,rasa macam nak bungkus bawa balik ja ,hahha sebab kenyang sangat sampai tak habis apa yang korang ambik tu ,so berpada -pada lah .Jangan berbazir taw !






Seefood! Oh no ,serius banyak sampai tak tahu nak pilih apa ,caya lah .






Pelbagai jenis cendawan ada kat sana ,yang penting korang rasalah yang korang jarang makan ,baru lah berbaloi ,tak gitu? 





Sape penggemar Sayur-sayuran?hangkat tangan! mestilah saya ! eh




Ini lagi lah sedap sangat ! ,The Sushi .Jap jap awak tak suka kan sushi? Sokay ,i don't mind ,yang penting awak tahu ini pun favourite saya tahu ,so janganlah geli geli bila saya bersama sushi ,hhuk *sedih* 








Awas ! gambar ni akan buat anda terliur sampai meleleh air liur ,ahaa
ampunkan patik ! hahahha 






Ni adik saya ,
bukan main dia pun layan je Steamboat ! 





Muka bahagia bila dapat REWARD DIRI ,sebelum ni plan dengan kawan baik ,classmate ,tapi tak dapat jugak makan dengan dia ,sabau ya awak ,nanti kita pergi berdua ya ! cheers *jan la maaraaa* ihiks :p


Haip ! budak budak kena makan siket jaa ! 












Hai SeoulGarden ,thanks made my day !  
 ,InsyaAllah .Next time we meet again , See yah !
Love Steamboat .


1 comments: