OWH ! Adab Kentut? :)

June 24, 2013,15 Comments

(MESTI BACA)


Adab Kentut (membuang angin) menurut Sunnah.

Islam melarang kita melakukan sesuatu perbuatan yang memalukan diri seperti kentut 


dihadapan orang ramai dan sebagainya. Walaubagaimanpun bagi mereka yang terkentut

 maka hendaklah menyembunyikan perbuatannya dan meneruskan pekerjaannya seperti 


biasa.


Hal ini berdasarkan hadith daripada Aisyah RA yang berkata, Nabi Salallahualaihiwassalam 


bersabda : إِذَا أَحْدَثَ أَحَدُكُمْ فِي صَلَاتِهِ فَلْيَأْخُذْ بِأَنْفِهِ ثُمَّ لِيَنْصَرِفْ 'Jika salah seorang daripada 

kamu terkentut sewaktu solatnya maka hendaklah dia memegang hidungnya lalu beredar


 (dari solat).' [riwayat Abu Daud no. 1114]



Kata al-Khattabi, perintah supaya memegang hidung itu supaya seolah-olah orang lain 


menyangka dia menghadapi hidung berdarah dan keluar bukan sebab kentut. Ini adalah 

bagi melindungi perkara yang memalukan dan tidak termasuk berbohong sebaliknya dari


 akhlak yang baik. [Awn al-Ma'bood]



Manakala bagi orang yang lain pula adalah haram mengejek dan mentertawakan orang 


yang terkentut sebaliknya mereka harus meneruskan urusan seperti biasa seolah-olah tiada 

apa-apa yang berlaku. Bahkan di dalam hal ini, menutup aib saudara kita adalah merupakan 


suatu sunnah dan kemuliaan.



Abdullah bin Zam'ah RA meriwayatkan bahawa Nabi Salallahualaihiwassalam menegur 


perbuatan mereka yang ketawa ketika terkentut dan buang angin dengan sabdanya : لِمَ 

يَضْحَكُ أَحَدُكُمْ مِمَّا يَفْعَلُ 'Kenapa salah seorang daripada kamu ketawa terhadap apa yang dia 


juga lakukannya? [riwayat al-Bukhaari dan Muslim]



Hadith di atas bermaksud kentut itu dilakukan oleh semua orang maka tidak sepatutnya dia 


ketawa terhadap orang yang terkentut kerana dia juga mengalaminya. Bahkan Imam An-

Nawawi rahimahullah menyebutkan bahawa hal ini adalah menjadi hujah bahawa dilarang 

mentertawakan orang yang kentut sebaliknya dia harus mengabaikannya dan meneruskan 

urusannya seperti biasa seolah-olah dia tidak mendengarnya. Hal ini termasuk dalam adab 

dan akhlak yang baik dengan manusia lain. [Al-Minhaj]




15 comments:

Wait Putery Memory With Heliza Helmi :)

June 23, 2013,4 Comments


PROGRAM KHAS UNTUK MUSLIMAH





hEllo Ladies! 

Semua berminat untuk bersama_sama heliza helmi?


Nak tahu apa tips kecantikan dan imej muslimah ?

jomlah join !

Tak rugi taw :sebab.. korang juga boleh jumpa putery Memory taw *chewah macam hOt


 sangat kan . hEhEe yes korang ,seriously! putery akan ada kat sana nanti untuk slot 

fashionshow 

 by EB KL Boutiquue taw .







"Eksklusif bersama Heliza Helmi dan perunding imej yang lain di dalam Seminar Penampilan Imej Muslimah. Pelbagai ilmu & penerangan mengenai Imej, Fesyen & Keusahawanan Hijab secara Online akan kami kongsikan bersama anda."




Terdapat juga jualan & peragaan fesyen hijab online! 

Kandungan Penuh Program:
- Seminar Penampilan Imej Muslimah (Seri Pesona Anggun)
- Forum Usahawan Online Hijab (Pesona Hijabi)
- Pameran & Peragaan Fesyen Hijab (MOFAS'13 HIJABISTA) 

Tempat: Maju Junction Mall, GC Hall (Multaqam), Kuala Lumpur. 
Masa: 9 pagi - 6 petang
Date :Sunday, June 30, 2013




Pendaftaran segera melalui SMS: 
Hantarkan kepada kami <Nama><No. Kad Pengenalan><Alamat Email> ke 013 2727 377

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi 013 2727 377

Website: www.mofas.my



That's all :)


Kalau S U DI 

Nak menjamu mata tengok Putery catwalk 
disamping menadah telinga dengar Heliza Helmi punye talk ,Boleh laju_laju daftar okai :)




Jumpa Korang kat sana okai ! 

Papai



Assalamualaikum:')


4 comments:

Fashionshow Hari Belia Negara 2013

June 19, 2013,4 Comments


Assalamualaikum Terindah putery!


Ok update !
Fashionshow by EB Kuala Lumpur conjunction Hari Belia Negara .
wHoa!
First time outdoor ribuan orang lol : )

24Mei


Putery kena pegi fitting baju & rehearsal kat Presint 14.
Alhamdulillah jumpa juga rumahnya .
After semua models sampai ,kami  rehearsal dalam rumah dulu ,then,pilih tempat yang paling best dan luas untuk catwalk  iaitu ,kat luar rumah hohoho!
memang kami buat roadblock sendiri ,sampai encik kereta takut untuk lalu jalan tu hhhe!  tenkiu encik kereta sebab memahami hihiks!


Depan rumah pun jadi lol hheeee semua enjoy je ! Happy dan rindu time ny :')


After solat maghrib :
Fitting baju,then  kuar makan  malam  jap .
Fuh ! yang paling sayu mata  ‘tahan dengan batang mancis’ adalah nak kena tunggu stage free after dak2 band buat show malam tu ,uwaaa lewat mlm gamaknye dapat rehearsal kat stage tu .btw its okay : )
rehearsal sekalik lagi kat stage Hari belia .wawawa its dangerous sebab jalan tar yang bawah tu ada yang xrata ,ok hati-hati ya gigirl semua !


25Mei

Hari yang dinantikan tiba : )
Siryes banyak dugaan apabila kami susah nak dapatkan parking ,huk ramai ramai nya manusia ,siryes xde parking ,sabar & sabar for lastly Alhamdulillah we got it .amin termakbul doa !
Show berjalan dengan jayanya Alhamdulillah ,dapat sambutan yang menggalakkkan dari penonton Hari Belia .Enjoy girl!

Tara ….



Dari jauh .catwalk outdoor bawah pancaran matahari lol .HEBAT !


Nak turun mestilah kena berhati-hati .Oh berdebar debuk jugak ,sebab pakai high heel dah bape inchi daaaaaa wooo oo 



MODEL EXTRAVAGANZA+EVERYDAY+EXCLUSIVE








Alhamdulillah after Zuhr selesai dengan selamat .
Sempat untuk Solat zohor .
jaga masa itu penting .bila di tempat yang penuh enjoy ny kadang-kadang kite sering terlupa .Hari Belia penuh dengan keseronokkan betul tak?
Tapi kita sebagai Belia haruslah pandai H A N D L E diri :')

HAPPY + ENJOY 

congrates and Thanks to organizer / owner boutique!
u'olls memang awesome daebak laa ^^


For u'all :

Thanks sebab membolatkan mata :)

Assalamualaikum :')





4 comments:

Food international Week

June 17, 2013,2 Comments


Assalamualaikum sahabat putery!

Baru-Baru ni ,campus putery ada menganjurkan Food international Week,so all of student and foreigner bertungkus lumus menjayakan  program yang mewakili setiap negara  .Ini Sangat-sangat menarik hati putery taw : ) seeeeebab bermacam –macam makanan kita boleh cuba,try and test ,yuhuuu .semua booth putery p try hohoho  happy sangat perut kecintaan putery ny dapat rasa makanan serata dunia ! hhek


Antaranya makanan yang dipersembahkan ianya dari :

Afganistan
Bangladesh
Pakistan
Iraq
Libya
Indonesia
Thailand
China
Oman
Kemboja
Singapore
Nigeria
Yaman

Dan banyak lagi .
Oh Malaysia
Semestinya wajib ada hhe : )




WAH ! Tengok Semua sedap -sedap ! Sampai putery lupa apa nama semua makanan ny hhe :)
NAH ! JEMPUTlah
korang rasa hhe bikin terliuq ... nyum3 


Ini booth Oman .Mereka tersangat mesra ,semua makanan diorang suh putery try hoho manyak kali maaa :')
btw dilicious woooo :)










 Foreigner Hensem & Cute "oh jangan tergoda " :P



ini neeyad ;Sahabat dari iraq ,aduh kalau jumpa
hai ,assalamualaikum sister ,mau ke maneeeee .udah pandai cakap meleysiaaa woooo .

Semua foreigner kat campus sangatlah mesra orangnya .

tak rugi berkawan dengan diorang sebab kita boleh improve kite punye bahasa haha
 especially BAHASA ARAB lol :)



More pictures?just click  :

2 comments:

FashionShow For Mother’s Day !

June 16, 2013,3 Comments



Hello Guys !
Opps Assalamualaikum : )


Sempena hari ibu Mei 2013 tahun ny putery terlibat dengan satu fashionshow yang sangat awesome ! Ianya berlangsung d Everly Hotel Putrajaya 'belakang alamanda jer'.Guys ! Ini Hotel Mewah yang baru sahaja dibuka taw.Sangat sesuai untuk majlis yang penuh sopan sintun gitew : )


Everly Hotel Putrajaya :)

Antara fashionshow sebelum ny ,putery rasa yang ini paling best ! sebab … jeng_jeng jeng !





Why Awesome ?


That’s because  fashionshow for mother’s day  laa : )

S U KA sebab putery rasa b a h a g i a bila tengok semua kaum ibu ibu happy ,enjoy ,excited,bahagia sesangat !


salah satu tarian oleh kaum ibu ibu : )



Siapa kata ibu-ibu yang sudah meningkat usia tidak boleh happy dan enjoy;mestilah boleh dan majlis ini sangat-sangat menghargai mereka sempena Mother’s Day .
Tahniah putery ucapkan kepada Kelab Mutiara Putrajaya kerana menganjurkan event yang sangat membuatkan mereka dihargai ,dicintai malah disayangi .
Respect yoooo!


MODELS +IBU_IBU+OWNER BOUTIQUE :)


Whoa! Music Sound please! thanks abang2 hensem : )


Wah ,happynya dia :)

1,2,3 ok start .Nervous?mestilah tidak :) So excited 


Putery and sweet mother on stage catwalk :)
sangat sopan santun ! :)



Taraaa! before majlis bersurai jum kite snap!





 Di kesempatan ini ,putery ingin mengucapkan selamat hari ibu buat ibu seluruh dunia dan yang paling penting  buat ibu putery yang  humble dan kuat orangnya:') 
alangkah bestnya jika ibu putery dapat hadiri majlis ny kan!
Rindu Masheeta Rahmat .
yup ! itulah ibu putery :')


Thanks for reading 
Bye guys !

Assalamualaikum:')



3 comments:

5 Tas Tangan Termahal Di Dunia ! :)

June 15, 2013,0 Comments


Hello guys Putery nak share kat korang benda yang putery 
 tak nak beli &  takkan boleh beli sampai mati 
hahhaha
takot ! 




5termahal ddunia!



(1)   1001 Night Diamond Purse

Aksesori fesyen ini adalah beg tangan yang paling mahal dunia .Beg ini diperbuat daripada emas 18 karat dan dihiasi 4,517 butir berlian dan dijual dengan harga RM10.81 Juta.Berlian yang menghiasi tas tangan ini terdiri daripada 105 berlian berwarna kuning ,56 merah jambu dan 4,356 berlian putih .Berat berlian tas tangan ini keseluruhannya ialah 381.92 karat .





(2)   Chanel ‘Diamond Forever’ Classic Bag

Diperkenalkan pada Disember 2006,tas tangan dengan model klasik ini terdiri daripada 334 berlian dengan jumlah 3.56 karat dan 18karat emas putih .Beg ini dijual dengan harga RM786,000 .Beg ini hanya dikeluarkan dengan jumlah terhad iaitu 13unit sahaja di seluruh dunia .Lima antaranya dijual di Amerika Syarikat.



(3)   Hermas Matte Crocodile Birkin Bag

     Biasanya harga beg tangan berjenama ‘Birkin Hermes’ sekitar RM60,000 ,
     namun beg  tangan ini boleh didapati dalam harga Srm360,000.Diperbuat daripada
     kulit buaya asli dan    dihiasi dengan emas 10 karat.




(4)   Lana Markas Cleopatra Bag

     Beg jenama ini diperbuat daripada kulit buaya berwarna perak metalik .
     Marks memperkenalkan Cleopatra Clutch bagi edisi terhad dan hanya tempat 
     tertentu saja yang boleh didapati .Di bahagian atas tas tangan ini mempunyai 
     1,500 berlian hitam dan putih   serta 18 karat emas putih .Ia dijual dengan
     harga RM300,00.


(5)   Leiber Precious Rose


     Tas tangan ini dinamakan ‘The Precious Rose’ .Beg tangan ini memang sangat cantik 
     dan sesuai dengan wanita yang bekerja untuk dipakai di majlis-majlis mewah .
     Dibuat dalam bentuk ros,turut dihiasi dengan 1,016 butir berlian dengan jumlah 
     42.56  karat dan 1,169 permata berwarna merah muda serta 800 kristal 
    ‘tourmalines’ .Tas tangan ros ini dijual pada harga RM186,000.




 Oh noooo ! Semua santek santek kan readers ! 
btw tahniah sape yang dapat menggunakan semua tas tangan ini ,putery hanya mampu tengok aja .celik mata luas luas sampai terkeluaq biji mata sudaaaa .:)

Thanks for reading !
bye terindah:)





0 comments:

Mak Dara & Putery Memory

June 14, 2013,0 Comments


                                    OMG! Putery jumpa Mak Dara!



Hai Bloggers ! Hai kecintaan putery semua sihat?

Lama kan,putery menyepi .. ^.^ ,bukan lelupa ,tapi Oh wifi cinta sakit hangat_hangat dua tiga minggu ni ,maybe encek wifi ni patah hati ngan cik putery kot jeles putery jadi blogger tegar uwaaa .ok sape la diri ini ,xkan jadi blogger tegar sampai akhir hayat ka :’( ok fine sedey minta simpati :'(


Okai ,entry kali ini putery nak kongsi kat korang semua ,putery jumpa mak Dara la hari tuh! OMG OMG hhe excited 2,3x hamek gambo .so simple credit lah kepada photographer jambu putery hari tu :P thanks a lot ! encik zahirul :)


Mak Dara tu sape?

U’olls mak dara tu pengasas produk jamu Mak Dara ,hokay .if u’olls pegi kedai_kedai runcit ,pasar_pasar tani hingga lah shopping complex akan terpamparla kotak_kotak jamu Mak Dara .Haih dulu time zaman putery tecik_tecik femes sangat taw ,even putery bukanlah pengguna jamu Mak Dara ny hhe ‘jan mara ya mak dara’:P




Tubuh ramping bak kerengga wajah sentiasa menguntum senyum,perwatakan mengagumkan ,apatah lagi bergaya dengan kebaya "oh ceh berpantun santun pulak haku ni :P 

Bagi yang belum kenal wanita cemerlang ini ,beliau adalah ibu Halimah Shuib yang mana dikenali sebagai Ratu Mak Dara .Korang semua pasti xsangka kan Mak Dara kini berusia 68 tahun .wah! masih bergetah je :P beliau memiliki 20 orang cucu ,5 cicit serta bebas dari sebarang penyakit .insyaAllah dengan izin Allah yang memberi segala :)
Ibu halimah bersama anaknya syed abib  :)
heee comel je !




Actually ;20hb Mei 2013 

Putery terlibat dengan fashionshow for Mother’s Day by Kelab Mutiara Putrajaya .
Thanks sangat_sangat kepada owner boutique coz invited ,xsangka Mak Dara tengok putery catwalk ghupenye … oh terharu biru meh tishuuu:P huhuk
Majlis tu berlangsung kat Everly Hotel Putrajaya :) 


aduhai ,majlis dah nak habis baru putery perasan Mak Dara juga hadir majlis ny,tapi time tu masih ragu2 lagi ,eh cam ratu mak dara yang kat kotak jamu je ,hhe
Bia betik! .
eh tengok sekali lagik ,eh yela ni kui3 tersenyum simpul' ikat ngn geetah'
Aduh xsangka .
Then ,putery tanya encik photographer putery malam tu ,
Try tgk ,tu Mak Dara kan?
Encik ngotnget: Ha,ah la .
Putery :Ha jom shoot pic ngan Mak Dara .
Waduh ,lajuu je ngajak ya ! 


Wah ! Macam Wanita Melayu terakhir je .Mak Dara tak loket ngan senyuman :)




After Majlis ,dah nak balik pun sempat lagi berbual_bual ngan ibu Halimah ny :)
bergaya orangnya :)
yang pastinya senyuman xhilang di wajah wanita hebat ny :)




Hehe apa apa pun ,Happy  la ,sebab sejak kecik just tengok orangnya kat kotak kat kedai-kedai 
runcit je ,haiiih tak sangka mak dara masih sihat walafiat 
,Alhamdulillah,kalah putery taw:P hihi xlawan dengan ratu malaysia wooooo.
huhuk tertunduk 2 malu :P










Jadi para ibu ibu dan wanita kat luar sana  yang nak sihat macam Mak Dara boley la try jamu Mak Dara hokay .! 


atau boleh terus klik : http://jamumakdara.com/
nak kenal dengan lebih rapat dengan mak dara klik:http://www.bharian.com.my/articles/PenanganJamuMakDara/Article/

Sekian ,thanks for reading:)



Assalamualaikum :')












0 comments: