Yes ! Saya peminat abaya/Dress/Jubah :)

December 23, 2012,1 Comments

Mak suka tengok adek pakai Jubah .Yes mom .kite suka sangat !:)  :apa lagi ;suke dapat lampu hijau dari mak:)hhe dont jeles meLes .


Wahai orang kampung .Mari-mari lagi satu koleksi ,saya sedang pertaruhkan sekarang .Yes mestilah koleksi jubah,abaya atau dress. hhe saja bikin kecoh sat .
Bila lagi nak melimpah ruahkan almari bilik kita .kan ayah ? ayah jom tambah satu lagi bilik adek:P

OKEH .FOCUS !

Saya tahu ramai gadis-gadis luar sana yang suka bergaya dengan jubah ,abaya serta dress kan .dan ramai yang tertanya-tanya apa beza 3 benda yang dikecoh-kecoh sampai mak bidan,tok penghulu kat hujung kg sebelah pun datang ny .hhe jahatnya .


-------ABAYA
 ------JUBAH       } SAMA TAPI TAK SERUPA .
-------DRES


JUBAH 
Perkataan jubah ini ialah tidak lain tidak bukan iaitu perkataan orang Mesia(Malaysia) kepada jilbab iaitu sehelai baju labuh yang longgar dan dipakai oleh kaum hawa islam sebagai pakaian luar untuk menutup aurat
.Dulu dan kebanyakkannya hanya jubah hitam dan warna-warna gelap je yang kita tengok .tapi  here and now kita boleh lihat jubah yang direka dalam pelbagai corak mengikut arus zaman .
Material jubah juga dilihat dari kain yang tebal dan berat  erkk memang berat pun saya pakai jubah dari mesir hhuk but tetap cool :) Jubah sangat sesuai jugak digayakan di majlis ilmu atau ke kuliah bagi yang masih dalam pengajian .Tapi kini jubah boleh disesuaikan dalam apa-apa majlis .Serious ny .ta caye tengok saya pun pakai hhe

DRES

berbalik pada stori mori dres pulak ,memang ohsemlaa sebab dari budak tecik hingga ke dewasa pun ada fesyen dress nya yang tersendiri .lagi satu ia boleh dijadikan inspirasi bagi designer2 muda diluar sana huk sape yang sudi jadi designer saya please pm hhe sempat je iklan budak ny .soe2 -oke ia just bukan untuk dijadikan inspirasi semata tapi boleh diolah menjadi pakaian Muslimah masa kini .ta cuba ta tahu .Wahai designer2 muda .style ta lebey tp menutup aurat itu Ohsem :)
Biasanya dress dipakai time cuaca panas dan rekaanya longgar dari kapas @fabrik ringan .

ABAYA
like untuk abaya :) abaya berasal dari kampung eh bukan . mana ada kampung laa.ia berasal dari negara timur tengah.Majoritinya wanita aranb yang memakai kerana salah satu pakaian tradisi mereka seperti kalau kita di Mesia semestinya Baju Kurung .Ayu g tu :) Here and now abaya sudah menjadi pakaian wanita Islam seluruh dunia.ini bukan kerana adat atau tradisi tetapi abaya itu berwarna hitam dan hitam itu warna pakaian sunnah .Rekaan dia juga longgar dan di pakai di atas pakaian sedia ada.sebab itu kita panggil cloak @gebar/selimut .bila mana kita ingin ke sesuatu tempat ,just sarungkan abaya  tanpa menukarkan pakaian lain .yang saya tahu Abaya dari dubai,Qatar,dan Arab Saudi adalah yang paling selesa dipakai dalam cuaca panas di negara kita .
Banyak lagi adik beradik yang bermak bapak lain seiras Abaya,dress serta jubah ny such as :
  • Bubble,


  • Military,
  • Coctail,
  • Sheath .


oke mybe next time saya akan ke tengahkan lg .bye guys .jari jemari penat menaip +_=



You Might Also Like

1 comment:

  1. Salammualaykum
    Kalau minat, I ada jual jubah yg mmg lawa dari middle east sbb husband org Saudi n slalu bw balik collection. Can whatsapp utk tgk pictures at 0129737304.

    Najwa

    ReplyDelete