5 Sebab Kenapa Sayang Nak Potong Rambut .

Hey girls, 
sesiapa yang rapat dengan Mar mesti tahu rambut Mar panjang mana. hehe Okay kenapa Mar sayang sangat nak potong rambut tuuuu T_T :


1)    USAHA GIGIH KAU SELAMA NI
     Yela, mestilah penat simpan rambut panjang panjang ni then tetiba nak potong lak . Maigadd macam tak boleh terimaa T_T . Please laaaaa sedih nak matikkk taw bila fikir nak potong . 
Okay yang Mar punya dah simpan dari form 5 tingkatan 5 okay . Korang bayangkan lah dah 8 tahun Mar simpan wuuwuwuwuuw maunyaa tak sedih . Skrg umur brp? Alaa kira laa sendiri hehe .


2)      CANTIKK .
        Ofcourse kalau yang sayang sangat nak potong sebab rambut dia cantik ahhaha. Mestilahh sebab tu syg nak potong . Semua org cakap cantik pulak . huhu .  Okay okay fine rambut Mar lurus, panjang, bawah dia ikal mayang . hhe sayang gila kot comel . Eh(tak angkat bakul T_T Cuma nak cakap why syg sgt hhu) Org saloon nak potong rambut bawah siket pun takasikkk! Huuuuu . *Senanya memang kena potong hujung rambut untuk elakkan rambut tu rosak* so potonglahhh sikeeeet , sikeeet je laa hhe .


3)      UNTUK BAKAL SUAMI . 
 heyy please, org laki takleh baca hahah
         Hehe  mestilah ni asset kot . hhu walaupun tatau nak kawin bila tapi mestilah nak save , nak bagi hadiah kat suami hahahhah alamakkk *maluuu* .  Rahsia terbongkar hhu adehhhh .*lari masuk dalam selimut*

4)       LAIN DARI YANG LAIN
          -Kalau kat rumah jadi perhatian siket org rambut pjg ngat ni . Yang pastinya bukan Mar sorang . Hahah . Mar & anak buah form6 . Memang kitorang geng la boleh save rambut sampai pjg2 ni .Kalau kami berdua lepas rambut tu mesti yang lain . Wow wow tgk tuuu rambut dua anak dara tu . ahhahahah . * tapi bersiap bersedialah bila kami lepas rambut ada la adengan kejar mengejar jadi hantu kak limah jap hahhahaha usik anak buah yg kecik kecik ahahhaha .
     
  
        -Sama juga kalau p memana surau /rumah sesapa then nk ambil wudhu org tgk rambut pjg tu diorg excited gila . Tetibaa hati rasa terujaa . MasyaAllah jauhilah sifat riak dari Nabila YaAuloh . hhu . * Nauzubillah* . Cuma kadang sanggup xlepaskan rambut sebab xnk bg org tegur . Nanti ter *riak* susah lak hidup hhu T_T



5) PANJANG RAMBUT, USIA KENAL  EX BOIFRIEND 
Huhu. takdelah cinta monyet gila zaman muda muda .

      First potong pendek macam ala ala janna nick masa form5, sama hari kenal Ex. So faham faham lah dah berapa lama usia kenal dia till now Mar tak potong. Tapi kenal dia just 4tahun je break up takde jodoh orang kata. Kadang, rambut ni pun boleh jadi kenangan dengan ex sbb usia rambut ni sama kan dengan 1st kenal dia. Huu Mohon rambut ni takde memory 'terlekatlah' kan . hahaha . Urm dulu Mar pernah fikir juga nak potong rambut ni bila jumpa jodoh yg betul betul jodoh tapi skrg pun takpotong lagi maknanya takjumpa jodoh lagi la tu hhe . TAPI kalau jumpa nanti Mar akan potong pendek sampai pinggang je Hee taksabar! Oppss. 


Then, sure ni favourite rambut Mar, i'll cut like that. bye long hair . Tapi taktahu laaaa bilaaaaa nak potong  . hhe 
Bye ..

terima kasih sudi baca :)

yang ikhlas ♥, Putery Memory

Jom Makan & Menang Hadiah Kat Klang Parade !

Hi Gais! Korang yang suka sangat makan tu, Mar nak ajak korang Lepak Makan dekat KLANG PARADE pulak! Makan makan makan & dapat hadiahhhh . Syokk nyaaa!
Yup Kalau korang pergi dari 16September - 15Oktober ada program JOM MAKAN & dapat hadiah taw. Setiap RM30 yang dibelanjakan (maksima 2resit) di mana mana restoran dalam KLANG PARADE korang boleh tebus 1Unit Micro Thermo. Best best!Then yang paling best adalah bila korang berbelanja RM80 ke atas. Korang boleh submit resit korang untuk dapatkan 1Unit Micro Thermo & layak untuk Lucky Draw taw. Mana tahu bertuahhhh . Nak join jugak T_T . Baca kat bawah lagi.
Tengoklah hadiah Lucky Draw dia memang best! :
HADIAH UTAMA x 1
Ogawa Tens Theray Electromagnetic Foot Massager bernilai RM1,999
HADIAH KEDUA x 1
Ogawa Mobile Seat XE Plus -XD Tech Massage Cushion bernilai RM1,198
HADIAH SAGU HATI  x 10
SSF cash vouchers bernilai RM50 setiap satu 
So kalau korang ke KLANG PARADE . Mar ada beberapa restoran best untuk korang try. Yang penting dalam KLANG PARADE tu banyaklaa yang best best . Ini kedai kedai yang sempat Mar jejakk .
VISION CAFE- LEVEL5
Kedai best iaitu VISION CAFE, Mar dapatla try nasi goreng dia . Pergh sedap! Nampak simple tapi okayy notbad taw .Tengok gambar ni pun dah rasa nak jilat screen kan. hihiks!



SECRET RECIPE -GROUND FLOOR
Then, lepas dah habis makan dekat vision . Mar & kawan kawan jenjalan shopping kat Klang Parade ni sebab barang barang kat sana murah murah jugak . Then lepas penat jalan rehat jap sambil makan secret recipe! Bila dah lalu kedai favourite ni wajiblah berhenti hhe sebab ada kek fav Mar! Tuu haaa Redvelvet! hhew

TEA LIVE-GROUND FLOOR
Sebelum balik Mar sempat singgah TEA LIVE . huyoy best rupanya! Macam macam perisaa. Next time pergi nak try perisa lain pulaaakkk! Tak rugi tryyyyy .

BLACKBALL -LEVEL 5 KLANG PARADE
Oh ya, kat sana ada juga kedai BLACK BALL taw. Alaa kedai dessert camtu . Disebabkan bawa kawan Mar yang hantu dessert sempatlah dia try dessert kat sana. Boleh tahan la . Sedap . Harga pun berpatutan .
#JOMMAKAN
Oh ya, korang juga boleh ke PESTA TANGLUNG yang berlangsung pada 30 September 2017 taw. 
Bolehlaa tengok bermacam macam jenis tanglung kat sanaa . Mesti bestttt punya!
So korang yang nak datang KLANG PARADE. 
--------------------
"Pergi makan banyak banyak kat mana mana kedai  then jangan lupa tebus resit tu"
Rugi lahhh macam macam hadiahh ada tawwww. Mana tahu bertuahhhhhhhh . JOM JOM!!!

Bye . See you there taw,
Much Love,Mar .

Kenapa Mar Suka iPhone7?

Hi guys! Ramai yang cakap Mar ni hantu gadjet la apa la . Memang banyak gadjet kat rumah terutamanya kamera kan. Sekarang ni kadang nak pergi memana malas nak bawak kamera . So Mar pikir memang Mar kena cari handphone yang terbaik


Banyak juga handphone yang Mar usha sebelum ni & paling berkenan adalah iPHONE 7 hihiks! Cantiknya lahaaaiii T_T . Korang mesti teringin juga kan. Lagi lagi yang gigirl mesti nak warna rosegold . pinky2 gittew ! 


KENAPA iPHONE 7?




1) KAMERA
Ofcourse la kamera dia kan, sensor belakang 12-megapixel & sensor hadapan 7-megapixel. Bahagian belakang iphone7 turut menawarkan integrasi Quad-LED yang mempunyai pencahayaan 50% lebih jelas berbanding 6s tau . Biasalah  Mar seorang Blogger kan mestilah kena ada handphone yang ada kamera yang berkualiti untuk tangkap gambar. Nak berselfie cecantikss jugaa! hhiks 


2)REKABENTUK

Bila tengok bentuk iphone 7 ni Mar berkenan sangat sebab tak kecik tak besar sangat. Mar jenis tak suka handphone yang agak besar . So Mar rasa iphone7 okay . Like sederharna comel jer . hehe Ofcourse nak juga yang nipis kan.



3) KALIS AIR
Kalau nak selamat memang Mar kena beli iphone7 sebab kalis air kan. Mar ni orang nya lasak. Then suka pulak pergi travel & hiking so lepas ni dah tak risau kalau kena air hujan ke apa kan . Iphone7 ni bagus kerana ianya  hadir dengan piawaan IP67 yang menawarkan perlindungan daripada air dan juga debu.

4) SPEAKER
Kalau korang nak tau, pada iphone7 telah disertakan sokongan speaker stereo yang baru.  So okayla bunyi dia 2x ganda kuat berbanding dengan iphone 6s. Speaker iphone7 juga  turut mempunyai kualiti panggilan yang lebih tinggi melalui speakerphone. Mar suka pasang lagu dengan handphone kat rumah kuat kuat hehe . So kalau ada iphone7 rasanya lagi gempak! hhe




5) TIADA LAGI AUDIO-JACK
Kalau korang perasan Iphone 7 dah tak ada lagi port untuk audio tau. Apple dah gantikan dengan gunakan port Lightning untuk mendengar audio.  Mar rasa ianya satu kebaikan sebab boleh hilangkan tabiat Mar yang suka sangat dengar lagu dengan cas handphone . Kadang, sambil dengar lagu sambil cas dekat powerbank kalau naik kereta. Kemain nak save bateri . Tapi tak elokk kan. Okayla kalau iphone7 hadir macam ni . hehe Mar lagi suka!




5)BUTANG HOME
Kalau tengok butang home yang sebelum ni lebih pada bentuk boleh ditekan kan . Semua tu boleh bawa pada kerosakkan selepas guna  secara kerap kan . So Mar pun dah risau juga sekarang. Tapi bila dengan smartphone iphone7 ni ia boleh mengatasi masalah tu tau sebab ia mempunyai butang Home dengan rekaan statik yang menggunakan Taptic Engine dalam boleh memberikan tindakbalas seumpama menekan butang. 








So Korang doakan Mar dapat beli iPHONE 7 ni ya. Mestilah boleh kumpul duit sikit sikit hehe . Sekarang banyak website jual smartphone Apple  ni dengan harga yang berpatutan so dah tak risau la kan :)

Thank you for reading : )xoxo


Resepi : Air Asam Daging Paling Mudah



BAHAN-BAHAN:
Daging (Potong Dadu)
Bawang Merah (Hiris Halus)
Cili (Potong kecik)
Tomato (Potong dadu)
Belacan (Hancurkan , amik ikut sukatan kuah air asam yang nak dibuat, kalau suka letaklah banyak hhe )
Limau (Potong & perahkan, kalau nak masam letak lebih sikit asam limau)
Garam (secubit  je)
Ajinomoto (sikit jaaaaaaa T_T, taknak letak pun takpe)

CARA CARA:
Senang sangat! heheh
Rebus daging biar empukk, kalau boleh letaklah air banyakk ya, sebab air daging nanti kita akan guna . Lepas dah empuk & siap potong, masukkan kesemua bahan kat atas tu tadi dalam mangkuk besar dan masukkan air daging . Kacau sebati . Siap! hehe Mudah like ABC la awak!




 Biasa buat air asam perut kan. Tapi kalau tak da buat daging pun boleh ahhaha . 
Ini daging korban yang ibu Mar bekalkan . Thank you MOM ! 
Love you more:')

Tq singgah! xoxo 

Bagus Ambil Sarapan Berat Bila Ada Susu Dutch Lady

Hi Guys! Assalamualaikum & Morning! 
Dah breakfast?! Semua tahu Susu is favourite Mar forever kan! hhe So kat sini Mar nak cite why susu tu banyak manfaatnya jika kita amalkan .
  Satu gelas setiap pagi untuk permulaan yang kuat! 
Kalau korang nak tahu, Kajian menunjukkan menambah segelas susu Dutch Lady PureFarm dalam hidangan sarapan kegemaran korang membantu memenuhi keperluan pengambilan TENAGA & NUTRIEN yang disyorkan untuk dewasa & kanak kanak taw!
_______________________________
Boleh tengok analisis perbezaan  jika bersarapan 
tanpa Susu Ducth Lady & sertakan segelas susu bersama sarapan korang! :
Sarapan berat tanpa Susu
Sarapan berat + SUSU Dutch Lady
SUSU DUTCH LADY PUREFARM mengandungi nutrien penting :
1)PROTEIN : membantu membina dan membaiki tisu supaya otot kita sentiasa berfungsi dalam keadaan yang baik.
2)VITAMIN A: membolehkan mata berfungsi dengan sempurna dan membantu kita memberi tumpuan dan perhatian , di sekolah & juga tempat kerja!
3)VITAMIN B2:menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak, dan protein.
4)VITAMIN D:membantu menyerap dan penggunaan kalsium & fosforus.
5)KALSIUM:penting untuk membina tulang dan gigi yang kuat bagi kanak kanak serta membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif.
 So lepas ni dah tak perlu risau nak makan nasi lemak, nak makan mee goreng, nasi goreng, roti canai atau kuih muih yang berlemak tu sebab bila korang ambil segelas susu setiap pagi ia akan memberi tenaga & nutrien . Kalau ambil makanan berat tu TANPA pengambilan susu memang kurang elok lah untuk kesihatan kita kan . 
So let's decide from now! :)




Mar pun memang sentiasa amalkan susu Dutch Lady setiap pagi . Memang seronok & bertenaga taw! Susu Dutch Lady ada pelbagai perisa kan. Tapi Mar paling suka yang kat bawah ni hhe
FULL CREAM MILK!
 kalau boleh taknak kongsi dengan sesapa hahah . 
For more info click:
www.dutchlady.com.my
So jom kita amalkan gaya hidup yang sihat okay. Minuman wajib yang ada kat dalam peti ais! hehe. Thank you awak semua sebab singgah blog Mar!

Much Love,
xoxo

Rasa CoolBlog Flavour Baru!

Assalamualaikum hai gais! 
korang tahu tak COOLBLOG ada flavour baru sekarang?! Bukan satu, tapi 5 flavour taw! Urrmm tertelan airliur plk . Hehe . Sesuai sangat bagi sesape yang suka manis manis taw. Mar dah try 3 flavour!




Semalam Mar ke pelancaran Rasa Rasa Malaysia . Seiring dengan HARI MALAYSIA, COOLBLOG melancarkan  aneka perisa yang memenuhi citarasa rakyat Malaysia! Kat sana juga ada persembahan dari Altimet . Ooo baru tahu Altimet tak makan durian hhe . Ruginya sape tak makan durian sebab antara flavour coolblog terbaru ada CENDOL DURIAN SMOOTHIE. Nyum!

3 FLAVOUR :

1) COCO YAM PULUT HITAM SMOOTIE
Siapa yang fikir buah kelapa & keladi boleh digabungkan? Team COOLBLOG  telah gabungkan kedua bahan tempatan tu jadikan 1rasa unik taw uolls! Sebagai bonus,smoothie dihiaskan dengan pulut hitam untuk jadikan ia sempurna! Wahh Mar dah try semalam taw. Manis dan boleh kunyah kunyah pulut tu pulak eheh!

2) CENDOL DURIAN SMOOTHIE
Aha, inilah gabungan rasa Durian & Cendol memang terbaik . First try Mar amik yang ni taw. Rasa dia macam tengah makan cendol bawah pokok . hehe kalau kalau tak jumpa cendol tepi jalan. Pergi je COOLBLOG! hehhe . Ada pula cendol kat dalam tu . Yummmy!

3) COCO KACANG CHOCOLATE SMOOTHIE
Kelapa & coklat kan dua bahan yang selalu dikaitkan bersama . COOLBLOG telah gabungkan bersama kacang yang dikisar halus so memang crunchy la bila minum flavour ni! Sure ni fav Mar antara yang lain .





Tengok kemahen dahaga tu . Hehhe Korang boleh cuba jugak nanti k! 
Pastikan minum time dia sejukkkkkkkk. 

More info :
FACEBOOK : @coolblog.my

Thanks reading guys xoxo