Pergi HATYAI Balik Hari !

Hai Awak Semua | sebelum ni  Mar ada share insta story ke HATYAI HANYA SATU HARI. Jadi ramai yang tanya macam mana nak pergi Hatyai Balik Hari, macam mana cara nak pergi Hatyai dan macam mana cara nak travel solo. Eh Mar pergi sorang je ke? Heee dan kalau nak tahu bajet paling murah kesana baca sampai habis taw.

Yes, Mar Travel Solo ke Hatyai . Why not? hehe
Mar ke Hatyai semata mata untuk MAKAN je . Yes! Satu Hari for food hunting guys!
Wehoo! On that day Mar pergi on my birthday 8 Sept 2019
Tak nak cerita panjang sangat. Korang take note info je kat bawah ni.

TRIP TRAVEL SOLO
Bas Jumaat malam dari TBS - HATYAI RM 55.40 ( harga dari RM 55-68 camtu so korang pilih la nak harga berapa dgn masa yg berbeza ada pukul 9,10,1030,11pm )  i pilih pukul 11 sebab kalau ambil awal sampai awal then  kena tggu lama pulak imigresen bukak , imigresen bukak around pukul 8-9am camtu . So i decide la  amik paling lewat .


Bila dah naik bas, bas akan berhenti dekat Border Document Service Changloon ( For Border Pass Checked tak silap ) , So prepare pasport korang & duit RM5 ( insuran) sebab driver akan collect . I sampai kat sana dalam pukul 4.45 a.m . So kat situ boleh makan atau toilet sat bas stop dalam 20 minit .

Bila dah sampai kat Imigresen Malaysia tu semua kena turun bawa passport masing masing. Lepas tu akan sampai di Imigresen Thailand pulak . Yup 2 imigresen la korang akan tempuh nak masuk dan nak balik .Bila dah masuk Thailand . Wehooo! Rasa nak joget-joget sebab perut dah lapar . HAHA . Tak sabar nak pergi makan .

Bus stop dekat dia punya kedai yang jual tiket bus. Tepi jalan camtu bukan kat stesen bas. Bila sampai benda wajib kena buat adalah cari Simcard Thailand untuk Internet . If pergi tak ramai just beli 1 & share je la internet buat hotspot ke hp masing masing.

Bila dah sampai . Teka Mar pergi mana? Dah la sorang sorang kan. JENG JENG JENG!
Mar buka map tengok satu hotel yang agak famous kat situ . I ikut map terus jalan jeee . Then sampai! Akhirnya jumpa jugak dengan kawan kawan i yang kaki travel backpakers kat sana. diorang dah ada kat sana . Hehe . 
Actually Travel Solo ke Travel reramai yang bagus?

Ni la dia otai otai backpakers Malaysia. 

Dari segi nak jimat, travel reramai la bagus sebab tu la I jumpa depa ni kat sana nak tong tong naik TUK TUK. HAHA. For your information guys, kat sana ada GRAB so korang boleh decide nak naik TUK TUK atau GRAB taw. Oh ya, If travel SOLO pun best juga, korang kena bawa duit lebih sikit untuk transportation la, bila ambil GRAB so bayar sorang je, memang senang la nak travel solo ni sebab ada GRAB. If nak naik TUK TUK sorang sorang boleh cuma tak syok la kan. And boleh cari alternatif lain korang tunggu je orang ramai yang nak naik TUK TUK ke destinasi yang sama dengan korang cuma ambil masa la pulak nak tunggu kan. And Yup, dont worry juga sebab you guys akan selalu jumpa orang Malaysia kat sana. Suka eh orang Malaysia masuk hatyai sokmo! hehe.


(1)DIMSUM CHABURA HALAL 
Tempat pertama persinggahan untuk food hunting adalah kat sini . 
Murah & sedap. Breakfast Dimsum okay apa? hehe tapi jangan risau nak makan berat 
( makanan panas) ada je kat sini taw. 
HARGA : RM2 & ada RM3 semangkuk Dimsum

tengok kecik & comel kan? 
Aneka jenis pau !

Fuh Banyak tak? Kitorang pilih yang comel comel! hee

Penuh mejaaa untuk 5 orang makan. 
Bila makan baru tahu, apa yang buatkan dimsum ni best sebab 3 sos ni taw, combination 3 sos manis, masin, masam ni memang rasa tak nak stop makan, sedap sangat. Pandai betul orang thai bab bab bikin sos ni!Ehhh  * jeles* k bye
Yes, for sure, makanan panas pun ada kat sini. 


Ni member kitorang order nasi goreng apa tah lupa . hahah dia punya deco tu letops kan memang nak sambut tetamu gittew. Yes! sedap jugak!
Sangat ramai so korang pergi awal awal taw.


(2)FLOATING MARKET
Okay destinasi kedua pula ke floating Market,  sape yang tak pernah pergi kena la pergi suasana makan makan jual jual  dalam sampan tepi sungai tu best! I kalau datang sini mesti cari mee tomyam, kerabu maggi, udang celup tepung, aiskrim kelapa . Favourite! Eh tapi banyak lagi semua sedap sedap. Jangan terkejut I boleh makan banyak bila jumpa makanan fav taw HAHAHA. Gila Mar. Kihkihkih. Yela susah nak jumpa dah kan. Makan je la wahai perut. hehe Cheat day yes!

Uwwwwww sedapnyaaaaaa ><

Kakak comel ni jual kerabu maggi fav i!



Kat sini juga ada barang barang kering camni, sebab takcukup tangan malas nak beli bawa balik kan. Maggi siam yang kotak tu sangat murah kat sana.


(3)KHLONGHAE SEAFOOD | BUFFET HALAL HATYAI
 (STEAMBOAT MURAH HATYAI)
Okes, tempat persingahan  ketiga & last pergi before balik . Yang ni wajib pergi guys. Tolong pergi sebab murah & sedap! HAHA . Satu kepala around RM38/rm48 camtu, lupa lak .  Pastikan korang pergi perut tu kosong sikit, I pergi masa ni perut dah full sebab makan dekat Floating Market tadi byk sangat, shooo rugi hahhaa. Yela bila sampai sini banyak makanan fav takleh nak masuk dah sbb perut FULL T_T. huhu Nanti nak plan pergi sini je. Jom sape nak join?.



kat sini, i sampai bila kedai start bukak, masuk masuk dah ramai dengan pelancong taw. Kedai ni bukak petang camtu . kul 4 tak silap. 
Semuanya fresh fresh & saiz yang agak besar. That's why i cakap pergi bila lapar memang syok sangat hhe


Nasi campur, aneka jenis mee yang dah siap masak pun ada. 
Sate & sos tu sedapnya!


Okay ikan masak garam ni please try, sedap gila sebab ikan dia fresh bila makan rasa manis manis ikan tu. Ya Allah naak lagi. hhu *terliur la pulak tengok gambar ni T_T* 
Ni semua apa yang i makan . Opps makan dengan kawan lah bukan makan sorang HAHA. Dan siap p hantaq balik sebab tak habis. hhe tak habis sebab perut kenyang sgt taw. Memang nyesal datang kenyang kenyang . hhiks. 
I akan datang lagi , janji datang dengan perut kosong lepas ni . hee
____________________________

Okay lepas dah habis makan i order grab dari sini. Memang senang sangatlah. Terus ke kedai tiket pagi tadi. Oh ya tiket balik KL i dah beli siap siap masa sampai pagi tadi untuk elakkan tiket habis! Tiket around RM60 xsilap .
Yeyy , semuanya dipermudahkan. Tiket pukul 6.30 petang so tunggulah kat kedai ni. Diorang akan sediakan TUK TUK ke bas, masa ni I tertinggal makanan i tapau kat sini . Tetiba orang kedai tiket ni datang hantar sampai dalam bas taw. Baiknya lahai, i dah redha dah sebenarnya makanan tertinggal tu. Tapi alhamdulillah boleh sambung makan dalam bas lagi Hee .


So guys! Jangan risau korang boleh pergi HATYAI balik hari taw. Harap info ni membantu korang semua. Oke yang penting kena ada info & berani oke. 
Bye! Take care ! xoxo

Oh ya! sampai kl tak silap pukul 3 atau 4 pagi ahad, so memang nice la tak penat nak pergi kerja hari isnin sebab ada masa nak rehat ahad tu. 
TOTAL semua : RM250 . 
Murah kan? Hari tu i prepare RM300 je. So untuk you guys i cadangkan prepare la RM400 RM500 camtu takut ada kecemasan ke apa kan. 

Thanks sudi singgah baca !
Love @puterymemory .


VIVO V17 Hadir Dengan Skrin Ultra O & 5 Kamera!


VIVO V17 DIDATANGKAN DENGAN KEAJAIBAN SKRIN ULTRA O
DAN REKA BENTUK 5-KAMERA
Kamera Khas 48MP AI Quad Profesional dan Kamera Depan 32MP dapat
menghasilkan gambar diluar jangkauan



Halu Guys! Sebelum ni Vivo keluarkan V17Pro kan? Sekarang Vivo telah memperkenalkan V17 pula di Malaysia. Wehoo! Yang pastinya V17 ni pun besttt juga & murah! 
V17 dilengkapi dengan reka bentuk Skrin Ultra O yang inovatif yang memberikan pengguna pengalaman tontonan di luar imaginasi mereka. Tampil dengan 5 kamera gred profesional di depan dan belakang, V17 membolehkan pengguna menghasilkan gambar yang menarik. Dengan reka bentuk futuristik disertakan pilihan warna yang mewah dan kemasan yang berkilat, V17 ni memang sesuai untuk kita kita yang muda dan bergaya . Gittew! hee

Reka Bentuk Skrin Ultra O Terbaharu Membuka Pintu ke Dunia Baru
V17 dilengkapi Skrin Ultra O Super AMOLED yang inovatif dengan reka bentuk kamera hadapan paparan yang paling nipis dalam industri. Paparan 6.44 inci FHD+ mempunyai kamera hadapan berukuran 2.98mm yang sangat jelas, suatu penggayaan yang tampil futuristik tanpa menjejaskan pengalaman tontonan. Paparan Super AMOLED mempunyai nisbah aspek sebanyak 20:9, sekaligus menawarkan warna gamut yang asli sambil menyaring 42% cahaya biru.
Peranti pintar ini juga disediakan dengan Teknologi Pengimbasan Cap Jari Dalam Paparan. Dengan ketumpatan piksel cap jari yang lebih tinggi dan algoritma yang lebih canggih, ia membolehkan pengguna membuka kunci peranti pintar dengan selamat dan mudah.

Kamera AI Quad 48MP dan Kamera Depan 32MP untuk Merakam Momen-Momen yang Tidak Boleh Dilupakan
Ia mempunyai kamera AI Quad yang mampu menghasilkan gambar-gambar yang hebat. Kamera Utama 48MP, kamera Super Wide-Angle 8MP, Kamera Macro 2MP dan Kamera Bokeh 2MP, digabungkan dengan algoritma AI dapat pengalaman fotografi yang terbaru dengan kejelasan foto yang lebih baik. Peranti pintar ini juga mempunyai kamera Super Wide-Angle yang memperluaskan tangkapan lanskap.
Dengan Kamera Depan 32MP, V17 membantu pengguna menangkap swafoto berkualiti tinggi dan pengambilan gambar berkumpulan dengan lebih mudah. Untuk melengkapkan pilihan fotografi profesional, peranti pintar ini juga menampilkan ciri "Super Night Mode" dan "Super Night Selfie" yang meningkatkan kejelasan walaupun pada waktu malam. Ia menawarkan kualiti foto yang terbaik pada bila-bila masa, di mana sahaja.

Kapasiti Bateri yang Besar dan Prestasi Perisian yang Terbaik untuk Penggunaan Sepanjang Hari

V17 juga direka untuk pengguna menyelesaikan tugas harian mereka hanya dengan menggunakan peranti pintar mereka, sama ada untuk kerja, sosial atau hiburan. Ia disokong oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 675 AIE dengan 8GB RAM + 256GB ROM yang dapat memberikan prestasi yang hebat untuk semua aplikasi dan memastikan sistem peranti dapat dikendalikan dengan lancar pada setiap masa. Bateri 4500mAhnya dengan Teknologi Pengecasan Pantas Dwi-Enjin membawa kecekapan yang lebih tinggi dan pengecasan yang lebih pantas supaya peranti pintar ini dapat memberikan pengalaman mudah alih yang berpanjangan dan selamat.

Untuk gamer yang mencari pengalaman permainan mudah alih yang lancar, V17 dilengkapi dengan Ultra Game Mode yang menyediakan pengalaman permainan terbaik dan tidak terganggu dengan menyekat mesej dan notifikasi buat sementara waktu untuk pengalaman dunia fantasi yang sempurna. Teknologi pecutan Multi-Turbo secara aktif mengesan sistem pengendalian untuk memastikan pemain dapat menikmati prestasi permainan yang lebih menggembirakan. V17 juga dilengkapi dengan ciri "Voice Change" yang boleh menyeronokkan lagi waktu permainan dengan penyediaan pelbagai suara untuk memadankan dengan watak-watak permainan.


Peranti ini tampil dengan 2 pilihan warna menarik - 
Admiral Blue dan Crystal White.

Dua dua cantik kan? Tatau nak yang mana satu? angkat dua dua aci dak? hee So guys, V17 dalam pilihan warna Admiral Blue dan Crystal White boleh didapati di Malaysia mulai 21 Disember 2019 .  Kena la beli satu sebab murah sangat RM1699 only guys T_T

xoxo



VIVO S1 Pro Dijual Dengan Harga RM1199 Sahaja!

Hey guys! , VIVO hadir dengan handphone baru lagi! Yang pastinya ia sangat murah!. S1Pro menampilkan gabungan fotografi dengan perisian canggih.  sempat hadir ke pelancaran S1Pro minggu lepas taw. Hadir sama, Pakar Produk Vivo Malaysia, Raymond Lee.
S1 Pro didatangkan dengan Kuad Kamera AI 48MP bagi menghasilkan gambar secara profesional. 

Ia adalah kamera utama yang disokong lensa sudut lebar, makro dan bokeh serta dikuasakan dengan algoritma kecerdasan pintar (AI) yang menyediakan pengalaman fotografi terbaharu dengan kejelasan foto lebih baik.
Selain itu, telefon pintar baharu ini juga mempunyai ciri keselamatan peranti dijamin dengan pengimbasan cap jari dalam paparan tanpa memberi gangguan kepada pengalaman visual.
Malah, ia juga dilengkapi dengan pelbagai kesan animasi untuk pembukaan kunci peranti yang mudah dan menyeronokkan.

 Gaya gambar seperti jurugambar profesional.
Vivo memahami keperluan pengguna dalam usaha mereka untuk menghasilkan gambar swafoto yang jelas dan cantik. Hal ini dibuktikan melalui kamera depan 32 MP miliknya yang bertujuan menyerlahkan kecantikan setiap inidividu itu dengan sempurna. Kamera depan juga dilengkapi dengan AI Face Beauty yang membolehkan pengguna menyesuaikan ciri-ciri wajah mereka, lantas membawa kegembiraan dan keseronokan kepada fotografi.
Tidak cukup dengan itu, Kuad Kamera AI 48MP menjadikan penghasilan gambar secara profesional semakin menyeronokkan. Ini kerana, ia adalah kamera utama yang disokong lensa sudut lebar, makro dan bokeh. Dikuasakan dengan algoritma AI, peranti ini menyediakan pengalaman fotografi paling terbaru dengan kejelasan foto yang lebih baik.
Pro S1 turut memperluaskan sudut tontonan penggunanya hingga 120⁰ menerusi Kamera Super Wide-Angle 8MP yang membantu meluaskan ufuk fotografi.
Untuk menggilap rupa pula, S1 Pro juga dilengkapi dengan ciri-ciri seperti Pose Master yang boleh menyesuaikan sudut pengguna dan membimbing subjek beraksi gaya disukai demi penghasilan gambar lebih istimewa.
Semua ciri kamera menakjubkan ini tidak lain tidak bukan bagi memastikan pengguna sentiasa mendapat inspirasi untuk meneroka dan menghasilkan gambar yang terbaik.

Keselamatan peranti terjamin.
Haa paling penting, Peranti kita dijamin selamat dengan adanya Pengimbasan Cap Jari Dalam Paparan yang dibina Vivo. Hanya melalui sentuhan tunggal pada paparan S1 Pro, skrin boleh dibuka serta-merta dengan kuasa Teknologi Pengimbasan Cap Jari Dalam Paparan itu agar pengguna boleh nikmati pengalaman visual tanpa gangguan. Ia juga dilengkapi dengan pelbagai kesan animasi untuk pembukaan kunci peranti yang mudah dan menyeronokkan.
Menambahkan lagi keterujaan, S1 Pro dilengkapi Paparan Super AMOLED 6.38-inci dengan nisbah skrin ke badan sebanyak 90 peratus. Sebab itu, peranti ini sesuai kepada generasi muda yang suka menikmati pemandangan luas tanpa sempadan untuk pengalaman pintar yang tidak dapat dilupakan sampai bila-bila!
• Prestasi peranti mengagumkan!
Terima kasih kepada Multi Turbo, S1 Pro meningkatkan lagi tahap kelajuan peranti untuk memastikan pengguna dapat menikmati prestasi permainan video yang lebih mendebarkan. Peranti ini juga dilengkapi dengan Game Center yang membolehkan pengguna menyemak prestasi peranti dengan cepat bagi memastikan pengalaman permainan video pada tahap terbaik. Selain itu, ia turut tampil dengan Voice Changer yang menyediakan pelbagai suara sambil melindungi privasi pengguna.
Menggunakan pemproses Qualcomm Snapdragon 665 octa-core yang disokong oleh RAM 8GB dan 128GB ROM, ia memastikan prestasi S1 Pro pantas dan lancar untuk keperluan pelbagai tugas serta keperluan permainan pengguna.
Ia juga tersedia dengan bateri 4500mAh dengan Teknologi Pengecasan Pantas Dwi-Enjin yang memberi daya tahan lebih tinggi serta pengecasan lebih pantas untuk meningkatkan lagi pengalaman pintar pengguna.

 Warna.
S1 Pro tampil dengan dua pilihan warna menarik yang bersesuaian dengan gaya hidup belia hari ini iaitu Knight Black dan Fancy SkyDua dua cantik kan?
• Harga berbaloi.
S1 Pro dalam pilihan warna Knight Black atau Fancy Sky boleh didapati di Malaysia mulai 7 Disember 2019 (Sabtu) pada harga RM1,199 sahaja.
Bagi i S1Pro ni sesuai untuk semua golongan, yang pastinya ia sesuai untuk remaja remaja yang suka selfie hehe. Cantik sangat taw gambar selfie. Tak perlu nak edit edit dah . Terus siap!

So awak semua boleh recommend dekat famili S1pro ni.
Harga memang mampu milik untuk semua taw.
Let's Explore Your Style!