10 Gambar Perkahwinan Asyallie | Insta Famous

Majlis Perkahwinan Adik Comel Asyalie yang viral sebab " Video Macam comel je" . Tahniah Asya . Moga ke syurga bersama Suami. Pernah jumpa Asya kat luar sangat comel macam anak patung heyy!  















Firman Allah: 

Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya),lagi Maha Mengetahui. (An-Nur;32)


Alhamdulillah :)
Credit pic : https://www.instagram.com/asyalliee/
Follow : https://www.instagram.com/puterymemory/





Asia Silver barang kemas murah untuk dijadikan hadiah

Assalamualaikum awak semua | Rindu Mar? Hari ni Mar nak share satu tempat untuk buat barang kemas yang boleh ukir nama taw . Korang tahu Mar suka sangat pakai Silver . Dan Emas lagi laa favourite semua wanita kan? Mar ada  jumpa satu kedai yang sangat best ni iaitu ASIA SILVER yang sediakan servis untuk ukir nama ni . Rasa macam nak tempah banyak banyak bagi hadiah! hhe 

Kenapa Mar cakap kedai ASIA SILVER ni menarik sebab ASIA SILVER menjual,menerima tempahan barang kemas perak 925 ukir nama. Lagi best bila ada item pre order, item custom made dan juga tempahan. Tambahan design baru dah keluar sempena raya Aidilfitri 2017 . Jomla pakat beli . Mar pun nak beli jugaaaa!

ASIA SILVER juga ada menjual barang kemas perak sadur emas . Antara produk yang ada adalah rantai leher pelbagai design, rantai tangan , gelang silang, cincin silang,subang,rantai kaki ,brooch, butang baju melayu, neck tie clip, kechain , loket dan banyak lagi korang . hhu

Mar selalu perasan mereka selalu buka booth di merata tempat. ASIA SILVER pernah join
TIMOR FEST,GEGEY FESTIVAL,WEDDING FEST,MERIAH RAYA BAZAAR,BEAUTY FEST, dan banyak lagi la. Ramai sangat yang serbu sebab harga berpatutan . Fuhh .









Korang yang tak tahu pasal Perak 925 boleh baca okay. Best pulak bila tahu pasal perak ni.

FAKTA TENTANG PERAK 925 ;
1) Perak 925 adalah bukan 100% diperbuat drp Perak,peratusan Perak ialah 92.5% dan selebihnya (7.5%) biasanya terdiri drp Tembaga kerana
100% Logam Perak adalah terlalu lembut dan sukar untuk dibentuk.

2) Kekilatan/kekilauan atau Kesilauan Perak 925 adalah tidak kekal. Ia mudah teroksida menjadi kekuningan, coklat atau pun kehitaman.Lapisan Oksida ini adalah di permukaan sahaja, oleh itu Perak 925 boleh dikilatkan semula dengan merendamkanya ke dalam cecair pencuci ( electrolit) utk deoksidakannya kemudian dikilatkan dgn mesin pengilat.

Lapisan Oksida pada permukaan Perak 925 biasanya terdiri daripada:

-Silver Sulfide (Ag2S)- Lapisan coklat hitam ( seperti karat )
-Silver Okside (Ag2O)
-Copper Okside ( Cu2O)


CARA PENGGUNAAN : 


1. Perak akan teroksida dan jadi tidak Kilat apabila:
-Terkena Garam
-Minyak Wangi
-Cecair Pencuci Silver
-Clorox Bleach
-Bahan kimia yg terdapat di salon rambut (ketika melakukan rawatan rambut spt rebonding dll)
-Peluh pemakai yg mempunyai Toksik badan yang tinggi
-Peluh Pemakai Yg mempunyai Bahan Kimia berpunca drp Pengambilan Alkohol,

pengambilan Ubat Yg Berterusan ( spt anti depresen, darah tinggi dan sebagainya ) dan Pengambilan Dadah .

2. Perak 925 patut disimpan secara:
-Simpan di tempat yg kering tanpa udara yg lembap.
-Jangan bercampur dgn bahan logam yg lain spt duit siling , kunci,pemutar skru dan sebagainya.
-Balut dgn tisu kering dan simpan dlm beg plastik kecil .
-Elakkan mencampur perak asli atau perak yang disadur emas 916.
-Elakkan dijatuhkan dengan acapkali jika perak anda bertatahkan berlian.(risiko tercabut berlian/permata)

BARANG KEMAS PERAK SADUR EMAS.APA KAH ITU?


Merupakan perak 925 yang ditempa membentuk barang kemas atau perhiasan wanita mengikut design yang dikehendaki kemudian kemasan terakhirnya disudahi dengan sadur emas,
Sadur emas menggunakan bancuhan air emas,yang mana perak yang siap ditempa dan dicuci tadi kemudiannya dicelup kedalam cecair emas yang dibancuh tadi,dielup sehingga rata dan mengenai semua permukaan yang dikehendaki. Tempoh jangka hayat bergantung kepada cara penjagaan dan pemakaian.Jika dijaga dengan baik ia boleh tahan sehingga berbulan-bulan malah bertahun-tahun.
Jika kelihatan pudar,boleh disadur balik,dibaikpulih,atau dicuci untuk menjadi silver kembali.













KEBAIKAN BARANG KEMAS PERAK UKIRNAMA SADUR EMAS
Ia selamat dipakai, maknanya tidak terlalu risau kalau dicuri atau dirompak,atau hilang. Jimat duit sebab design emas original mahal berganda-ganda, contohnya gelang silang yang menjadi kegilaan ramai wanita, kalau emas original harganya boleh mencecah 10 ribu ringgit,tapi jika perak,paling mahal RM2 ribu, tetapi dengan harga RM500-RM100 pun sudah boleh miliki barang kemas yang hampir sama dengn emas 916.


Emas betul harganya mahal,dan upah juga terlalu mahal serta gst. Boleh bertukar-tukar aksesori. Lumrah wanita ni kan dia suka bertukar-tukar baik pakaian,mahupun tudung, walaupun ada tudung & baju berlambak pun rasa macam takde baju kan. Sama juga dengan barang kemas dan perhiasan atau aksesori. Harga yang tak berapa mahal ni boleh selalu bertukar-tukar ikut keseuaian majlis dan trend semasa.


KOLEKSI KANAK-KANAK :




ASIA SILVER KOLEKSI LELAKI: 





SESUAI DIJADIKAN HADIAH

ASIA SILVER ni memang sesuai dijadikan hadiah untuk kawan kawan sebab rare okay hhe

lagi-lagi terukir nama diorang kan, mesti diorg akan lebih menghargai. Lebih lebih lagi ASIA SILVER ni ade design utk baby, utk kanak-kanak perempuan,lelaki, untuk suami, ayah,emak, boleh kata semua golongan ada design-design yang sesuai .


ASIA SILVER terletak di KELANTAN,
jadi bagi sesiapa yang nak lihat sendiri sample dan ambil barang yang siap ditempah boleh terus ke sana .
Alamat : G-L1-22, GROUND FLOOR, BAZAR TUAN PADANG, LOT 962, SEKSYEN 11, 15000 Kota Bharu,KEL

Dan yang ingin berurusan secara Online boleh contact : 
Instagram: @asiasilver
Official instagram : asiasilverhq_official

Contact:
016 940 3330 (sha) – produk custom made
012 813 7330 (azi)-customer service
017-9496330 (fatin)-produk ready made

___________________________________________________

Resepi Popia Mushroom Cheese senang & mudah

Aha, guys! 
Hari tu Mar ada share a few picture popia kat Instagram @puterymemory . 
Ada kawan kawan mintak resepi popia cheese ni . So this for you guys! :)

Bahan-Bahan :
Kulit Popia
Cendawan butang / cendawan butang segera dalam tin 
Ayam kisar/daging
sosej
bawang merah - potong dadu
bawang putih- potongdadu
Carrot - potong panjang
Krim Cheese - gaul hancur
Garam
Black paper/lada sulah

Cara Masak:
Masukkan minyak biarkan panas- masukkan bawang -carrot-ayam/daging-carrot-cendawan butang- sosej, krim cheese, garam-blackpaper/lada sulah-masukkan air siket kalau terlalu kering. Gaul kesemua bahan sampai masak .

Selepas siap, biarkan sejuk dulu.

Ambil kulit popia , masukkan inti dan balut dengan cantik . Lepas siap . Boleh terus masak . Makan dengan sos kegemaran korang! Yummmy!


Sedapnyaa! Goreng rangup rangup pulak! 
nanti nak buat lagi . Buat banyakbanyak letak dalam peti ais pun okay. 
Nak makan. baru masak . 

Bye. Selamat mencuba taw! 
xoxo


Seronoknya Shopping di Markets21 Jaya One !

Hai korang ! Siapa pergi MARKETS21 kat Jaya One minggu lepas? 
Mar sempat pergi hari ahad taw . Jalan jalan lepak lepak shopping kat sana memang best . Banyak benda yang unikk dan jarang jumpa!


 Banyak sangat pilihan baju kemeja & blous putih! Omg . Mar memang suka gila baju putih ni kalau ada banyak banyak pun tak kisah . hehe



Paling best , aksesori kat sini banyak yang Mar jarang jumpa & favourite Mar . 
Rugilah gigirl yang tak datang hhe .
POP JAYA by JAYA ONE ni ada sediakan Fitting Room la kat sini . So dont worry okay boleh try dulu . Tempat yang ada fitting room lah paling best senang balik nanti takkan menyesal hhe 





Harap  MARKETS akan ada lagi untuk tahun depan!
So, to those Vendors yang takde Kedai or onlineshop like blogshop/instashop, 
bolehla bukak kat sini nanti okay . 

Follow: 
Facebook  :  @Markets  & @POP by JAYA ONE